Po žemės drebėjimo Čilę užvaldė pyktis ir neviltis

Žemės drebėjimo nusiaubtos Čilės kariuomenė karštligiškai bando suvaldyti kilusį chaosą. Alkanų ir ištroškusių žmonių minios siaubia namus, parduotuves ir net ligonines.

Priversti gintis patys

„Neturime nei vandens, nieko. Niekas mums nepadeda. Reikia daugiau policijos, kad būtų užtikrinta tvarka. Čia daug plėšikautojų“, - pasakojo 78 metų Talkos miesto gyventoja Ana.

Ne ką geresnė padėtis Konsepsjone, kur gyvena 500 tūkst. žmonių. Neturėdami nei vandens, nei maisto, nei elektros, nei telefono ryšio, žmonės priversti patys rūpintis savo ir savo turto likučių saugumu. Jie steigia savanorių būrius, stato užtvaras ir apsiginklavę peiliais bei lazdomis patruliuoja gatvėse.

Valdžia Konsepsjone paskelbė naktinę komendanto valandą, tačiau plėšikautojai jos nepaisė. Naktį į pirmadienį kariai ir policininkai sulaikė 160 marodierių ir vieną nušovė.

Šturmavo parduotuves

Po žemės drebėjimo įsisiautėję plėšikautojai pirmadienį grobstė Konsepsjono parduotuves ir dvi iš jų padegė. Daugelis kitų žmonių beviltiškai ieškojo maisto ir niršo ant saugumo pareigūnų, neleidžiančių įeiti į prekybos centrus.

„Jis pilnas - ten apstu vandens, maisto, sauskelnių, tačiau policija mūsų neleidžia į vidų“, - skundėsi vienas vyras, stovėdamas prie prekybos centro, kuriame buvo paskelbta komendanto valanda, siekiant pažaboti plėšikavimą ir smurtą.

Išsirikiavę policininkai ir kariai stengėsi sulaikyti marodierius, tačiau jų veiksmai kurstė pyktį minioje.

„Būtų puiku, jeigu jie dalytų prekes arba bent jau pardavinėtų jas mums“, - priekaištavo 42 metų Carmen Norin.

Įtampa dar labiau padidėjo, kai policija ašarinėmis dujomis mėgino išvaikyti įpykusių žmonių minią, užpuolusią prekybos centrą "Bigger". Marodieriai padegė tą pastatą, kai jiems nebuvo leista į jį patekti.

Kliuvo ir gaisrininkams

„Čia žmonės plėšia netgi ugniagesių stotis, - sunkiai atsiduso Konsepsjono priešgaisrinio departamento vadovas Jaime Jara. - Suprantame, kad žmonėms reikia valgyti, tačiau plėšti ligonines ir klinikas... Kaip mes galime tarnauti savo žmonėms?“

Be pastogės ir maisto likusių žmonių minia Konsepsjone išliejo savo pyktį ant gaisrininkų, dalijusių geriamąjį vandenį virduliuose ir termosuose, ir apgadino kelis jų automobilius.

Gaisrininkams ir policininkams padeda šimtai karių, o Čilės prezidentė Michelle Bachelet nurodė, kad labiausiai žemės drebėjimo nuniokotuose regionuose bus dislokuota iš viso 7 tūkst. karių.

Šalies vadovė kreipėsi į tautiečius, ragindama gerbti įstatymus: „Norėčiau apeliuoti į žmonių sąžinę, mes visi turime dirbti kartu. Plėšikavimas ir nusikaltimai - nepriimtini.“

Pagalbos darbai stringa

Tačiau valdžios žadama pagalba į stichijos nuniokotus rajonus juda labai lėtai. Gelbėtojams trukdo ne tik sugriuvusi infrastruktūra, bet ir pakartotiniai požeminiai smūgiai. Jų stiprumas siekia 5,8 balų pagal Richterio skalę.

Nelaimės neaplenkia ir pačių gelbėtojų. Pirmadienį specialistų komandą iš sostinės Santjago į Konsepsjoną skraidinęs nedidelis lėktuvas „Piper PA 31“ patyrė katastrofą, visi šeši juo skridę žmonės žuvo. Avarijos priežastis kol kas nežinoma.

Valdžia atidarė oro tiltą tarp Santjago ir Konsepsjono. Į smarkiai nukentėjusį miestą žadama atskraidinti 300 tonų maisto ir būtiniausių daiktų.

Tiesia pagalbos ranką

Tarptautinė bendruomenė irgi neliko abejinga. Argentina ketina įsteigti Čilėje lauko ligoninę ir pažadėjo atskraidinti pusę milijono litrų geriamo vandens. Į žemės drebėjimo nuniokotą valstybę atvyko Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva ir JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton. ES ir Japonija skyrė Čilei po 3 mln. dolerių.

8,8 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimas Čilėje įvyko ankstyvą šeštadienio rytą. Stichijos aukomis tapo mažiausiai 723 žmonės, 2 mln. čiliečių liko be pastogės. Neabejojama, kad žuvusiųjų skaičius dar augs, nes po griuvėsiais dar lieka daug žmonių. Gelbėtojai nepraranda vilties, kad dalis jų dar yra gyvi.

Visas nelaimės mastas dar tik aiškėja. Dešimtys vaizdingų Čilės pajūrio miestelių ir kaimų buvo užlieti milžiniškų cunamio bangų, kurios atsirito netrukus po žemės drebėjimo.

Čilės valstybinė televizija pranešė, jog nuplautame žvejų kaime Konstitusjone rasta daugiau nei 300 lavonų. Likę gyvi žmonės apimti sielvarto žvelgė į jūros dumbliais užverstus savo namų ir verslo įmonių griuvėsius.


Šiame straipsnyje: žemės drebėjimasmarodieriai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių