Po susirėmimų Prancūzijos Korsikos saloje uždrausta vilkėti burkinius

  • Teksto dydis:

Vieno miestelio Prancūzijai priklausančioje Korsikos saloje meras pirmadienį tapo trečiuoju šalyje meru, paskelbusiu draudimą vilkėti burkinius. Toks sprendimas priimtas po to, kai šis visą kūną dengiantis musulmonių maudymosi drabužis, esą, išprovokavo smurtinius susirėmimus.

Rivjeros kurortai Kanai ir Vilnevas-Lubė kiek anksčiau taip pat uždraudė tokius drabužius savo paplūdimiuose – itin opiu laiku santykiams su Prancūzijos musulmonų bendruomene, po virtinės džihadistų atakų.

Trečiasis draudimas Korsikos Sisko kaime buvo paskelbtas po šeštadienį įvykusių didelių peštynių tarp vietos gyventojų ir iš Šiaurės Afrikos kilusių šeimų.

Ne visai aišku, kaip kilo tos peštynės, bet vienas liudininkas sakė, kad jos prasidėjo po to, kai turistai ėmė fotografuoti moteris, kurios maudėsi su burkiniais.

Abiem stovykloms svaidant akmenis ir butelius buvo sužeisti penki žmonės, be to, buvo sudeginti trys automobiliai. Peštynėms nutraukti buvo mobilizuota šimtas policijos pareigūnų.

Prokurorai netoliese esančioje Bastjoje sakė, kad buvo pradėtas tyrimas dėl to, kaip kilo tie susirėmimai.

Sisko meras Pierre'as-Ange'as Vivoni (Pjeras-Anžas Vivoni) sakė, kad burkiniai jo rajone bus draudžiami nuo antradienio.

Burkinių klausimas Prancūzijoje kelia itin prieštaringus vertinimus: oponentai sako, kad šis drabužis prieštarauja šalies pasaulietiniams principams, bet kovotojai su rasizmu tvirtina, kad draudimas moterims jį nešioti prilygsta diskriminacijai.

Musulmonių drabužiai Prancūzijoje jau seniai yra opus klausimas. Šalyje viešose vietose jau yra draudžiami visą veidą dengiantys šydai.

Naujausias ginčas kilo tvyrant didelei įtampai po kelių Prancūzijoje įvykdytų atakų, už kurias atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių