Po NSGK tyrimo – JAV raginimas viešinti neskaidrią „Rosatom“ veiklą

Po Lietuvoje atlikto parlamentinio tyrimo dėl verslo poveikio politikai JAV Valstybės departamentas paragino ir kitas šalis viešinti neskaidrią Rusijos energetikos milžinės „Rosatom“ veiklą.

„Lietuvos ataskaita apie Rusijos „Rosatom“ rodo šešėlinius sandorius, naudojimąsi įtaka siekiant laimėti projektus valstybinės infrastruktūros ir atominės energetikos srityje“, – tviteryje parašė Valstybės departamento atstovė Heather Nauert (Heter Noert).

„Visas su „Rosatom“ bendradarbiaujančias šalis raginame taip pat demaskuoti tokį elgesį ir jo netoleruoti“, – pridūrė ji.

Antradienį Seimo patvirtintose tyrimo išvadose rašoma, kad „Rosatom“ veikla Lietuvoje remiasi neteisėta įtaka valdžios institucijoms, jos tikslas yra dominuoti regiono energetikos sektoriuje, o tai nesuderinama su Lietuvos siekiu užsitikrinti energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos.

Parlamentas teigia, jog „Rosatom“ planai įkurti bendrą konsorciumą su Lietuvos įmonėmis bei siekti savo veiklai palankių sprendimų ir projektų vertintinas kaip siekis pakeisti Lietuvos geopolitinę kryptį, o tai kelia pavojų nacionaliniam saugumui.

Anot Seimo, „Rosatom“ kartu su Dariaus Mockaus valdomu koncernu „MG Baltic“ turi bendrų interesų šiemet planuojamame skelbti šimtamilijoninės vertės Ignalinos atominės elektrinės (IAE) atliekyno statybos konkurse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių