Po jausmingo atsisveikinimo Izraelio transliuotojas žengia į naują erą

  • Teksto dydis:

Izraelyje pirmadienį pradėjo dirbti naujasis visuomeninis transliuotojas – po televizijos ir radijo stočių, laikomų neatsiejama šalies istorijos dalimi, reformų, kėlusių pirmalaikių rinkimų pavojų ir provokavusių jausmingus atsisveikinimus eteryje.

Kaip ir anksčiau, radijo transliacija prasidėjo ta pačia dviejų valandų žinių laida, o jos vedėjo kėdėje liko garsusis pranešėjas Aryehas Golanas (Arjehas Golanas).

„Labas rytas, Izraelio visuomeninė transliuotojų korporacija (IPBC) pradeda savo darbą“, – pradėdamas laidą pasakė jis.

Tačiau turėdamas omenyje reformas lydėjusius atleidimus, jis pridūrė: „Mūsų šventė, žinoma, turi liūdesio atspalvį, nes šimtai kolegų iš IBA buvo palikti nuošalyje.“

Prarastų darbo vietų skaičius dar nepatvirtintas.

Daugelis izraeliečių užaugo tik su visuomeniniais radiju ir televizija, kuriems vadovavo buvusi Izraelio transliuotojų administracija (IBA), kol 1993-iaisiais ėmė rastis privačios stotys.

Naujasis transliuotojas darbą pradėjo po piktų politinių vidaus kovų dėl reformų, kuriomis buvo siekiama racionalizuoti ankstesnės institucijos veiklą.

Nebeegzistuojanti IBA turėjo vieną televizijos kanalą ir aštuonias radijo stotis, kaip ir naujoji korporacija.

Premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) ir finansų ministro Moshe Kahlono (Mošės Kahlono) ginčas dėl to, kaip tęsti reformas, kėlė pirmalaikių rinkimų grėsmę, bet kovo mėnesį buvo pasiektas kompromisas.

B.Netanyahu buvo kaltinamas laužantis ankstesnį susitarimą ir siekiantis pernelyg kontroliuoti naująjį transliuotoją. M.Kahlonas buvo įsipareigojęs susitarimo laikytis ir norėjo užbaigti finansines reformas.

Senosios korporacijos darbuotojai griežtai kritikavo uždarymo procesą.

IBA televizijos pagrindinės vakaro žinių laidos darbuotojai praėjusią savaitę buvo informuoti, kad jos transliacija tą dieną bus paskutinė, tad eteryje liejosi emocingi pagerbimai.

Kad reformos dar labai kintantis dalykas, rodo ir tebesitęsiančios naujosios korporacijos boso paieškos.

Oficialus administratorius, kuriam buvo pavestas IBA uždarymas, sekmadienį paskelbė „kvietimą teikti paraiškas dėl laikinojo generalinio direktoriaus posto“.

Visuomeninė televizija transliacijas pradės vėliau pirmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių