Po dramatiškos ekspedicijos lenkų alpinistai žengė apgalvotą žingsnį

  • Teksto dydis:

Lenkų alpinistų komanda, siekusi pirmą kartą žiemos sezonu įkopti į antrą aukščiausią pasaulio kalną K2, po dramatiškos, pasaulio dėmesį atkreipusios ekspedicijos atšaukė savo planus ir kaip priežastį nurodė prastas orų sąlygas.

Sprendimas reiškia, kad Pakistano šiaurėje, pasienyje su Kinija esantis K2 lieka vienintelis daugiau kaip 8 tūkst. m aukščio pasaulio kalnas, į kurį dar niekada nebuvo įkopta žiemą.

„Remdamasis nuodugnia situacijos analize, sutaręs su komanda šiandien nusprendžiau nutraukti ... veiklą ant K2“, – komandos paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė grupės vadovas Krzysztofas Wielickis (Kšyštofas Velickis).

Ekspedicijos atstovas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad bandymas buvo atšauktas dėl blogų orų.

Keliomis dienomis anksčiau po vieno ekspedicijos nario, rusų ir lenkų alpinisto Deniso Urubkos atsiskyrimo nuo komandos. Susiginčijęs su komanda jis leidosi į savižudišku vadintą bandymą vienam įkopti į K2.

Ši dideliame aukštyje įvykusi drama patraukė pasaulio dėmesį. Vėliau D. Urubka nutraukė savo bandymą ir šiuo metu keliauja į Pakistano sostinę Islamabadą.

Lenkų komanda į K2 bazinę stovyklą atvyko praėjusių metų pabaigoje. Rajone buvo minusinė temperatūra ir pūtė štorminis vėjas.

Sausio mėnesį D. Urubka savanoriškai dalyvavo misijoje, kuri nuo Nanga Parbato, kito Himalajų kalno Pakistane, naktį išgelbėjo prancūzų alpinistę Elisabeth Revol (Elizabet Revol). Jos ekspedicijos kolega, lenkas Tomaszas Mackiewiczius (Tomašas Mackevičius), buvo sužeistas ir, kaip manoma, žuvo.

D. Urubka po virtinės atidėliojimų, įskaitant Nanga Parbato misiją, buvo vis labiau nepatenkintas lenkų komandos tempu. K2 ekspertas Rehmatas Ullah Baigas (Rehmatas Ula Baigas) sakė, kad Nanga Parbato misija privertė lenkus pakoreguoti savo pradinius planus ir pasirinkti naują maršrutą, kuris, kaip kalbama, nepatiko D. Urubkai ir jis paliko komandą.

Lenkų komandos dalyvavimas toje gelbėjimo operacijoje taip pat atkreipė dėmesį į jos tikslą žiemą įkopti į K2.

Į Everestą yra įkopę tūkstančiai alpinistų, jaunų ir senų, bet K2 yra visai kitokia vieta. Pirmą kartą į šį kalną buvo įkopta prieš 60 metų ir nuo to laiko ant jo viršūnės pabuvojo maždaug 300 žmonių. Daug alpinistų žuvo bandydami kopti į K2 ar nusileisti nuo jo.

Šiaurės Pakistane yra kai kurie iš aukščiausių pasaulio kalnų, įskaitant Gilgito-Baltistano rajone esantį K2.

Tarp vakarinio Himalajų pakraščio, Hindukušo kalnų ir Karakorumo kalnų įsiterpusiame Gilgite-Baltistane yra 18 iš 50 aukščiausių pasaulio kalnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juodasis alpinistas

Juodasis alpinistas portretas
Į K2 kopia tik kamikadzės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių