Po Austrijos kraštutinių dešiniųjų pralaimėjimo Europa lengviau atsikvėpė

  • Teksto dydis:

Austrijos rinkėjai ryžtingai atmetė euroskeptiškų ir antiimigracinių pažiūrų kandidato Norberto Hoferio bandymą tapti pirmuoju Europos Sąjungoje kraštutinių dešiniųjų prezidentu, ir šį rezultatą su palengvėjimu įvertino centro politikai visame žemyne.

Sekmadienį įvykusius Austrijos prezidento rinkimus, gavęs 53,3 proc. rinkėjų paramą, laimėjo žaliųjų remiamas nepriklausomas kandidatas Alexander’as Van der Bellenas (Aleksandras Van der Belenas). Jo varžovas iš antiimigracinės Laisvės partijos (FPÖ) surinko 46,7 proc. balsų, rodo visuomeninės televizijos prognozės.

„Nebus perdėta pasakyti, kad šiandien ... raudoną-baltą-raudoną – Austrijos vėliavą – kaip vilties ir permainų signalą.. Signalą iš Austrijos visoms Europos Sąjungos sostinėms“, – sekmadienį Vienoje sakė 72 metų A.Van der Bellenas.

Paprastai ramioje Austrijoje 11 mėnesių trukusios bjaurios ir skaldančios rinkimų kovos oficialūs rezultatai turi būti paskelbti pirmadienį, bet „nepaprastai liūdintis“ N.Hoferis jau sekmadienį pripažino pralaimėjęs.

„Sveikinu Alexander'ą Van der Belleną su šia sėkme ir raginu visus austrus susitelkti ir dirbti kartu“, – N.Hoferis parašė savo „Facebook“ pranešime.

Pagrindinės srovės politikai Austrijoje ir Europoje nuogąstavo dėl galimos N.Hoferio pergalės tai pačiai metais, kai jau įvyko du didžiuliai politiniai sukrėtimai: Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pergalė JAV prezidento rinkimuose ir Didžiosios Britanijos referendume priimtas sprendimas pasitraukti iš ES.

Be to, sekmadienį vakare balsavusiųjų apklausos parodė, kad Italijos premjeras Matteo Renzi (Matėjas Rencis) pralaimėjo referendumą dėl konstitucinės reformos. Su pergale šiame referendume jis siejo tolesnį savo darbą vyriausybėje ir jau paskelbė, kad atsistatydins. Italijos referendumą laimėjo reformos priešininkų stovykla, kuriai vadovavo populistinis „Penkių žvaigždučių“ judėjimas.

N.Hoferis, kaip D.Trumpas ir „Brexit“ šalininkai, kurstė susirūpinimą imigracija ir globalizacija, ir žadėjo „nusikratyti apdulkėjusio isteblišmento“, siekti glaudesnių ryšių su Rusija, kovoti su „Briuselio centralizuojama valdžia“.

Pernai į Europą atvyko rekordiškai daug migrantų, kurių daugelis bėgo nuo karo Sirijoje, ir N.Hoferis taip pat deklaravo, kad islamui „nėra vietos Austrijoje“. Jis laiko musulmonus grėsme šalies vertybėms, tradicijoms ir saugumui.

„Geras ženklas“

Austrijos prezidento vaidmuo didele dalimi yra reprezentacinis, tačiau buvo nuogąstaujama, kad N.Hoferio pergalė padrąsintų kitas pagrindinei politinei srovei oponuojančias jėgas prieš ateinančiais metais vyksiančius rinkimus Prancūzijoje, Vokietijoje ir Nyderlanduose.

Sekmadienį vakare palengvėjimas buvo pastebimas visoje Europoje. Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas-Valteris Šteinmejeris) Austrijos rinkimų rezultatus pavadino „geru ženklu prieš populizmą Europoje“.

A.Van der Belleno „pergalė yra skaudus nacionalizmo ir antieuropietiško, atsilikusio populizmo pralaimėjimas“, „Twitter“ parašė Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Paskutinis ES pasispardymas: "Nebeužtvenkt jau upės bėgimo".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių