Piratų partija įsitvirtino Islandijos parlamente, bet daugumos nelaimėjo

  • Teksto dydis:

Islandijos „antisisteminė“ Piratų partija šeštadienį vykusiuose parlamento rinkimuose sustiprino savo pozicijas, tačiau daugumos nelaimėjo. Rinkimai šalyje buvo surengti po to, kai dėl „Panamos popierių“ skandalo atsistatydino premjeras.

Jau prieš rinkimus buvo prognozuojama, kad Piratų partija sulauks didelės paramos, atsistatydinus centristinės Progresyviosios partijos vadovui ministrui pirmininkui Sigmundurui Davidui Gunnlaugssonui (Sigmundurui Davidui Gunnlaugsonui), nutekintiems dokumentams, pramintiems „Panamos popieriais“, atskleidus, jog jis kartu su žmona galbūt naudojosi viena ofšorine įmone, kad nuslėptų milijonų dolerių investicijas.

„Esame labai patenkinti“, – sakė viena Piratų partijos steigėjų, aktyvistė, poetė ir„WikiLeaks“ rėmėja Birgitta Jonsdottir (Birgita Jonsdotir).

„Esame jaunų ir progresyvių žmonių, kurie nori keisti visuomenę, platforma. Mes – kaip Robinas Hudas, nes Robinas Hudas irgi buvo piratas. Mes norime perimti valdžią iš galingųjų ir perduoti ją žmonėms“, – agentūrai AFP sakė ji.

 

Piratai gavo iki devynių mandatų 63 vietas turinčiame Islandijos parlamente ir tapo trečia didžiausia partija šalyje. Ši partija buvo įkurta vos prieš ketverius metus 2012 metais. Partijos būstinė yra įsikūrusi Reikjaviko uoste prišvartuotame laive. Ji žada atgaivinti demokratiją, perskirstyti pajamas iš gamtos išteklių, papildomai finansuoti sveikatos apsaugą ir kovoti su korupcija.

Dar prieš rezultatų paskelbimą Piratų partija pasiekė išankstinį susitarimą dėl koalicijos su trimis centro kairės partijomis ir parlamente turės 28 vietas iš 32 būtinų absoliučiai daugumai.

Remiantis preliminariais balsavimo duomenimis, Kairiųjų-žaliųjų judėjimas parlamente turės 10 mandatų, socialdemokratai – keturis, o centristinė partija „Šviesi ateitis“ – penkis mandatus.

Centro dešinės Progresyvioji partija turės septynias vietas, o Nepriklausomybės partija laimėjo 21 vietą.

Nepriklausomybės partijos vadovui ir finansų ministrui Bjarni Benediktssonui (Bjarniui Benediktsonui) bus suteiktas mandatas derėtis dėl daugumos parlamente.

„Priežastis švęsti yra“, – vietos televizijai sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių