„Pink Floyd“ veteranas: D. Trumpas yra kiaulė

  • Teksto dydis:

Britų roko atlikėjas Rogeris Watersas (Rodžeris Vatersas) sekmadienį dalyvaudamas pirmame tokio pobūdžio roko veteranų festivalyje Kalifornijoje nepraleido progos pasišaipyti iš respublikonų kandidato į prezidentus Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo).

Buvęs grupės „Pink Floyd“ dainų autorius, kuris yra žinomas ir dėl kritikos Izraeliui, užbaigė pirmąją trijų dienų festivalio „Desert Trip“ dieną. Prieš jį ant plačios scenos lipo grupė „Rolling Stones“ ir Paulas McCartney's (Polas Makartnis).

Pradėjus skambėti R. Waterso kūriniui „Pigs (Three Different Ones)“, kuriuo „Pink Floyd“ 1977 metais nusitaikė į valdžios besivaikančias moralės vargetas, virš minios pakilo milžiniškas kiaulės formos balionas su ant jo pavaizduota respublikonų kandidato į prezidentus karikatūra.

„Abejingas, meluojantis, rasistas, seksistas“, – buvo parašyta ant vienos baliono pusės. Tuo metu ant didžiulių ekranų koncerto dalyviai išvydo citatas iš skandalingiausių D. Trumpo pasisakymų, taip pat ir žodžius iš vaizdo įrašo, kuriame jis gyrėsi grabinėjęs moteris.

Ekranuose pasirodė ir ne pačios švelniausios D. Trumpo karikatūros – vienoje jis pavaizduotas nuogas su miniatiūriniu vyrišku pasididžiavimu, o kitoje – su netikėtai padidėjusia krūtine, kuri jį daro panašų į dvilytį sutvėrimą. Po šių piešinių sekė užrašas: D. Trumpas yra kiaulė (Donald Trump is a Pig).

Vis dėlto savo pasirodymą R. Watersas užbaigė kiek subtiliau – atlikdamas „Pink Floyd“ klasika vadinamą kūrinį „Another Brick in the Wall“, kurį kartu atliko grupė paauglių, daugiausia etninių mažumų atstovų, vilkinčių marškinėlius su užrašu: „Derriba El Muro“ arba „nuverskite sieną“.

D. Trumpas, kuris lapkričio 8 dienos rinkimuose varžysis su Hillary Clinton (Hilare Klinton), nuo savo kampanijos pradžios žada pastatyti sieną Meksikos pasienyje, leisdamas suprasti, kad dabar į Jungtines Valstijas patenkantys dokumentų neturintys imigrantai yra prievartautojai.

Grupės „Pink Floyd“ roko operoje „The Wall“ siena simbolizuoja žmonių užsidarymą, susvetimėjimą, tačiau ta pati siena yra dažnai naudojama ir kaip politinė metafora, kurią panaudoja ir žmogaus teises ginantis R. Watersas.

Kreipdamasis į 75 tūkst. susirinkusiųjų minią R. Watersas pasveikino studentus, dalyvaujančius vadinamoje boikoto, atsisakymo ir sankcijų kampanijoje (Boycott, Divestment and Sanctions campaign), kuria siekiama daryti ekonominį ir kultūrinį spaudimą Izraeliui.

„Retai kada tokiam kaip man pasitaiko tokia pakyla, taigi aš ruošiuosi pasinaudoti šia scena“, – sakė 73-erių metų britų rokeris.

„Ruošiuosi perduoti visą savo nuoširdžiausią meilę ir paramą tiems jauniems žmonėms Kalifornijos universitetų miesteliuose, kurie palaiko savo brolius ir seseris Palestinoje“, – kalbėjo R. Watersas, išreikšdamas viltį, kad šis judėjimas „paskatins Izraelio vyriausybę užbaigti okupaciją“.

Pastaraisiais metais palestiniečius palaikantys aktyvistai ragina rengti boikotus, atsisakyti investicijų ir imtis tarptautinių sankcijų prieš Izraelį, protestuoti prieš jo politiką palestiniečių atžvilgiu.

Tuo metu Izraelyje ir JAV gyvenančios žydų grupės griežtai priešinasi tokiam judėjimui ir neseniai iškovojo svarbią pergalę, kai Kalifornija uždraudė verslo ryšiais su valstybinėmis įmonėmis susijusioms kompanijoms vengti tam tikrų šalių.

Nors R. Waterso kritika D. Trumpo atžvilgiu sulaukė gana audringų klausytojų, nors ir ne visų, sveikinimų, tačiau jo pareiškimas apie Izraelį buvo sutiktas gerokai šalčiau – kai kurie muzikanto gerbėjai jam plojo, bet buvo ir tokių, kurie balsu išreiškė nepasitenkinimą, o vienas protestuodamas išdidžiai pradėjo mojuoti Izraelio vėliava.

„Desert Trip“, kuris vyks dar ir kitą savaitgalį, kuriame pasirodys tie patys atlikėjai, įskaitant grupę „The Who“, Neilą Youngą (Nilą Jangą) ir Bobą Dylaną (Bobą Dilaną), turėtų būti vienas patraukliausių festivalių JAV.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Taip dvi smirdinčios kiaulos nori tapti prezidentais !.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių