Pietų Korėjos prezidentė dėl draugės skandalo kaltina tik save

  • Teksto dydis:

Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye (Pak Gjunhė) penktadienį sutiko būti apklausta prokurorų, tiriančių korupcijos skandalą, į kurį įsipainiojo jos administracija, ir pripažino, kad visos žalingos pasekmės buvo „vien mano kaltė“.

Per televiziją transliuotame kreipimesi į tautą Park Geun-hye paneigė keletą ryškesnių su šiuo skandalu susijusių gandų – tarp jų pranešimus, esą ji priklauso religinei sektai ir atliko šamanų ritualų prezidentūroje, Mėlynuosiuose rūmuose.

Per pastarąsias dešimt dienų prezidentė buvo priversta jau antrąkart tiesiogiai kreiptis į tautą ir kalbėti apie krizę, kilusią praėjusį mėnesį, kai viena jos artima draugė buvo apkaltinta lėšų savinimusi ir kišimusi į valstybės reikalus.

Ketvirtadienį Seulo teismas išdavė oficialų arešto orderį Choi Soon-sil (Čoi Sunsil), ilgametei Park Geun-hye draugei, dėl kaltinamų sukčiavimu ir piktnaudžiavimu įgaliojimais.

„Jei reikės, esu pasiruošusi nuoširdžiai atsakyti į prokurorų klausimus“, – sakė šalies lyderė vietomis itin emocionalioje kalboje.

„Naujausi įvykiai yra vien mano kaltė ir juos lėmė mano neatsargumas“, – sakė ji ir pridūrė, kad ji „leido sau prarasti budrumą“ dėl Choi Soon-sil.

„Negaliu sau atleisti ir labai sunkiai miegu naktį“, – sakė ji.

Šis skandalas smarkiai rėžė per visuomenės pasitikėjimą prezidente, iki kurios kadencijos pabaigos liko kiek daugiau nei metai. Į gatves išėjo daugybė protestuotojų, valstybės vadovė buvo raginama atsistatydinti ir iš esmės pertvarkyti savo ministrų kabinetą bei pagrindinių patarėjų gretas.

Naujos „Gallup“ apklausos rezultatai, kurie buvo paskelbti penktadienį, parodė, kad Park Geun-hye populiarumo reitingai nusmuko iki 5 proc. Šis rodiklis – žemiausias, kokį tik yra turėjęs kuris nors pareigas einantis prezidentas.

60-metė Choi Soon-sil kaltinama, kad naudojosi savo draugyste su Park Geun-hye ir spaudė įvairias vietos bendroves aukoti dideles sumas pinigų ne pelno fondams, o tas lėšas naudodavo asmeniniams tikslams.

Šiai moteriai, kurios tėvas buvo mįslingas religinis veikėjas ir svarbus šalies lyderės mentorius, taip pat metami kaltinimai kišimusi į vyriausybės reikalus, tarp jų – vyresniųjų pareigūnų kandidatūrų siūlymu.

Įtraukus Park Geun-hye į tyrimą, einama pavojingu keliu, nes pagal Pietų Korėjos konstituciją paskirtasis prezidentas negali būti apkaltintas, nebent būtų įtariamas pakurstęs sukilimą arba įvykdęs išdavystę.

Tačiau vyresnieji vyriausybės pareigūnai pasiūlė, kad prezidentė būtų apklausta prokurorų bendrame tyrime.

Tačiau šį skandalą pasigavo žiniasklaida, kuri kone kasdien skelbia vis naujas istorijas – dažnai spekuliacinio pobūdžio ir nepatvirtintas. Jose pasakojama, kad Choi Soon-sil ir kai kurie jos giminaičiai neva yra padarę dar daugiau neteisėtų veiksmų.

Kai kuriuose pranešimuose teigiama, kad ji vis dar yra įsipainiojusi į religinę grupę, kurią įkūrė jos tėvas, ir kad Park Geun-hye taip pat priklausoma nuo šios sektos daromos įtakos.

„Būta tvirtinimų, kad aš patekau į religinį kultą ar atlikau (šamanų ritualų) Mėlynuosiuose rūmuose, tačiau norėčiau jus užtikrinti, tad tai visiška netiesa“, – sakė prezidentė savo penktadienio kalboje.

Opozicinės partijos, nors ir garsiai kritikuodamos Park Geun-hye elgesį, netrukus nustojo raginti ją atsistatydinti, nes tokiu atveju būtų surengti išankstiniai prezidento rinkimai, kurių šios partijos laimėti nesitiki.

Analitikai teigia, kad Pietų Korėjos lyderė turėtų išlikti poste iki kadencijos pabaigos, tačiau jos galios būtų smarkiai sumažėjusios. Tuo tarpu šalis susiduria su lėtėjančiu ekonomikos augimu, aukštu nedarbo lygiu bei didėjančia karine įtampa su Šiaurės Korėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių