Pietų Korėjos prezidentas paskelbė naujos vyriausybės ministrus

  • Teksto dydis:

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas) sekmadienį paskelbė, ką pasirinko finansų ir užsienio reikalų ministrais naujoje vyriausybėje, o patarėju saugumo klausimais skyrė buvusį diplomatą.

Moon Jae-inas per televizijos transliuotą spaudos konferenciją paskelbė paskyręs buvusį finansų viceministrą Kim Dong-Yeoną (Kim Donjoną) ministro pirmininko pavaduotoju ir finansų ministru; užsienio reikalų ministru įvardinta Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus patarėja dirbusi Kang Kyung-Wha (Kang Kjunva).

Nuo 2006-ųjų Jungtinėse Tautose dirbusi Kang Kyung-Wha yra geriausia kandidatė, pasirengusi „pakelti mūsų diplomatijos statusą savo turtinga patirtimi tarptautinėje arenoje ir stipria iniciatyva“, sakė prezidentas Moon Jae-inas.

„Ji yra pirmoji geriausia užsienio reikalų ekspertė moteris, tai taip pat svarbu užtikrinant lyčių lygybę kabinete“, – pridūrė jis.

Savo patarėju valstybės saugumo srityje Moon Jae-inas paskyrė Chung Eui-Yong (Čang Jujangą), buvusį diplomatą ir įstatymų leidėją, kuris per prezidento rinkimų kampaniją buvo Moono vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais.

Paprastai šį postą užimdavo kariškis, bet, anot Moon-Jae-ino, „iaurės Korėjos branduolinės grėsmės akivaizdoje, esu įsitikinęs, diplomatijos vaidmuo yra kaip niekad svarbus mūsų saugumui“.

Pietų Korėjos prezidentas savo specialiaisiais patarėjais diplomatijos ir saugumo klausimais paskyrė Seulo Jonsėjaus universiteto garbės profesorių Moon Chung-Iną (Mun Čunginą) bei buvusį laikraščio „JoongAng Ilbo“ vadovą Hong Seok-Hyun (Hong Sokhjuną).

„Du patarėjai su manimi aptarinės naujosios vyriausybės diplomatinės ir saugumo politikos kryptį“, – nurodė prezidentas.

Kairuoliškų pažiūrų Moon Jae-inas norėtų derėtis su Šiaurės Korėja, bet po naujausio raketos bandymo joje, jis pareiškė, kad dialogas būtų įmanomas „tik jei Pchenjanas pakeis savo elgesį“.

Naujasis šalies vadovas savo kadenciją pradeda, pasitikdamas iššūkių ir šalies viduje; vienas jų – milžiniškas korupcijos skandalas, į kurį pateko ir buvo pašalinta iš posto jo pirmtakė prezidentė Park Geun-hye (Pak Gjunhė); tačiau šalis po to liko susiskaldžiusi.


Šiame straipsnyje: Moon Jae-inasPietų Korėja

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių