Pietų Korėja nubalsavo už prezidentės apkaltą

  • Teksto dydis:

Pietų Korėjos įstatymų leidėjai penktadienį nubalsavo už apkaltos procesą prieš prezidentę Park Geun-hye (Pak Gjunhė) ir įšaldė jos dideles vykdomąsias galias dėl korupcijos skandalo, paralyžiavusio šalies administraciją ir provokavusio didžiulius protestus gatvėse.

Nacionalinio Susirinkimo sprendimu Park Geun-hye įgaliojimai perduodami ministrui pirmininkui, o Konstitucinis Teismas turės nuspręsti, ar ratifikuos šį nutarimą ir visam laikui pašalins prezidentę iš pareigų.

Galutiniam sprendimui gali prireikti iki šešių mėnesių, o per tą laiką Park Geun-hye liks prezidentūros – Mėlynųjų rūmų – šeimininkė. Dėl šios padėties Pietų Korėjai gresia ilgas politinio netikrumo ir politinio paralyžiaus laikotarpis.

Nacionalinio Susirinkimo sprendimas buvo priimtas 234 balsais prieš 56, lengvai užsitikrinus privalomą dviejų trečdalių daugumą 300 vietų parlamente.

"Skelbiu, kad įstatymas dėl apkaltos prezidentei Park Geun-hye ką tik buvo priimtas", – paskelbė parlamento pirmininkas Chung Se-Kyunas (Čon Segjunas).

"Ar ją palaikysite, ar atmesite – visi įstatymų leidėjai ir Pietų Korėjos žmonės, stebintys šią sunkią padėtį, tikriausiai jaučiasi labai nelaimingi ir prislėgtomis širdimis, – pridūrė jis. – Nuoširdžiai linkiu, kad tokia tragedija niekada nepasikartotų per mūsų konstitucijos istoriją."

Vykstant slaptam balsavimui prie parlamento susirinkę šimtai protestuotojų skandavo "Apkaltą Park!"

Nuopuolis

Prezidentė stebėtinai greitai prarado visuomenės palankumą. Kandidatuodama į šalies vadovo postą ji teigė esanti nekorumpuota politikė, neįsipareigojusi niekam, tik „susituokusi su tauta“.

Praėjus tik ketveriems metams Park Geun-hye gali tapti pirmąja demokratiškai išrinkta Pietų Korėjos prezidente, pašalinta iš posto apkaltos būdu.

Parlamento priimtame nutarime dėl apkaltos valstybės vadovė kaltinama konstitucijos pažeidimais ir baudžiamaisiais nusikaltimais – pradedant nesugebėjimu apsaugoti žmonių gyvybių, baigiant įgaliojimų viršijimu.

Šį dokumentą palaikė visi 171 opozicijos ir nepriklausomas deputatas, bet jo priėmimą nulėmė prieš Park Geun-hye nusistačiusi grupė jos pačios valdančiojoje partijoje "Saenuri".

Opozicija grasino, kad visi jos deputatai atsistatydins, jeigu apkaltos procesui nebus pritarta.

Pastangas surengti apkaltą prezidentei skatino pastarosiomis savaitėmis vykę masiniai protestai, per kuriuo milijonai žmonių buvo išėję į Seulo ir kitų miestų gatves reikalauti Park Geun-hye atstatydinimo.

Prezidentūrą apėmusio ir administraciją paralyžiavusio skandalo centre atsidūrė Park Geun-hye draugystė su ilgamete patikėtine Choi Soon-sil (Čoi Sunsil).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių