Perversmininkai Turkijoje yra kankinami ir žaginami?

  • Teksto dydis:

Daug tūkstančių turkų sekmadienį susirinko į pirmąjį bendrą partijų mitingą pasmerkti bandymo nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną), šalyje toliau vykstant įtariamų valstybės priešų „valymams“.

Stambulo Taksimo aikštė virto raudona šalies vėliavų jūra, R.T. Erdogano valdančiajai islamiška i konservatorių Teisingumo ir plėtros partija i (AKP) ir opozicinėms pasaulietiškoms stovykloms trumpam atidėjus savo nesutarimus ir pademonstravus nacionalinę vienybę.

Tačiau visiškas kontrastas šventinei nuotaikai Stambule buvo žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ sekmadienio pareiškimas, jog ji turi „įtikinamų įrodymų“, kad suimtieji patiria prievartą ir yra kankinami.

Londone įsikūrusi organizacija tvirtina, kad kai kurie sulaikytieji patyrė „mušimus ir kankinimus, įskaitant žaginimus, oficialiuose ir neoficialiuose sulaikymo centruose šalyje“.

Oficialus po liepos 15-osios pučo sulaikytų asmenų skaičius jau viršijo 13 tūkst. – karių, policininkų, teismų pareigūnų ir civilių žmonių. Ši areštų banga privertė sunerimti NATO sąjungininkus ir Europos lyderius.

Nors po bandymo įvykdyti perversmą tvyro didelė įtampa, nuotaikos Stambulo mitinge buvo tvirtai patriotinės.

Didžiulėje minioje matėsi transparantai „Mes giname respubliką ir demokratiją“, „Suverenumas priklauso tik žmonėms“, „Ne – perversmui, taip – demokratijai!“.

„Turkija stovėjo išdidžiai“

Keliais transparantais taip pat buvo reiškiamas protestas prieš nepaprastąją padėtį, kuri buvo įvesta po nesėkmingo perversmo; vienas jų skelbė: „Ne – perversmui, ne – diktatūrai“.

Masinį sekmadienio mitingą Stambulo Taksimo aikštėje sušaukė didžiausia opozicinė grupė, pasaulietinė centro kairės Respublikonų liaudies partija (CHP), kurios daug narių laikė šiuolaikinės Turkijos įkūrėjo Mustafos Kemalio Ataturko (Mustafos Kemalio Atatiurko) portretus.

Partijos lyderis Kemalis Kilicdaroglu (Kemalis Kiličdarohlu) miniai pasakė, kad kilus sąmyšiui „parlamentas stovėjo išdidžiai, Turkija stovėjo išdidžiai, parlamentarai stovėjo išdidžiai, žmonės šioje aikštėje stovėjo išdidžiai ir demokratija laimėjo!“.

Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad dabar „valstybė neturėtų būti valdoma pykčio ir keršto“.

„Pučo kaltininkai turėtų būti teisėtai teisiami“, – sakė jis ir perspėjo, kad kankinimai ir netinkamas elgesys prilygintų valstybę pučistams.

Londone „Amnesty International“ apkaltino Turkijos vyriausybę jau naudojant tokius metodus ir informacijos šaltiniu nurodė pokalbius su teisininkais, gydytojais ir viename sulaikymo centre dirbančiu asmeniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių