Perskaičiavus balsus Viskonsine, D. Trumpo pergalė nesusvyravo

  • Teksto dydis:

Sugaišus 12 dienų ir perskaičiavus beveik 3 mln. balsalapių buvo patvirtint, kad respublikonas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) yra prezidento rinkimų Viskonsine nugalėtojas, pirmadienį pranešė valstijos pareigūnai.

Išrinktasis prezidentas D.Trumpas per lapkričio 8-ąją vykusius rinkimus šioje Vidurio Vakarų regiono valstijoje laimėjo daugiau kaip 22 tūkst. balsų persvara, o po perskaičiavimo ji padidėjo dar 131 balsu, rodo preliminarūs valstijos masto rezultatai, paskelbti Viskonsino rinkimų komisijos.

Žaliųjų partijos kandidatė Jill Stein (Džil Stein), surinkusi tik apie 1 proc. balsų, vadovavo pastangoms perskaičiuoti balsalapius Viskonsine, Mičigane ir Pensilvanijoje.

Šios trys valstijos buvo itin svarbios D.Trumpo pastangoms užsitikrinti prezidento postą.

D.Trumpas, anksčiau šaipęsis iš pastangų perskaičiuoti balsus ir vadinęs jas laiko švaistymu, pakomentavo savo „Twitter“ paskyroje naujausius rezultatus Viskonsine.

„Jau yra galutiniai Viskonsino balsavimo rezultatai, ir žinot ką? – mes gavom dar 131 balsą“, – rašė nekilnojamojo turto magnatas.

„Demokratai ir Žaliųjų partija dabar gali pailsėti. Afera!“ – pridūrė jis.

Viskonsinas – permainingai balsuojanti valstija, anksčiau palaikiusi kelis demokratų kandidatus į prezidento postą. Balsų perskaičiavimas joje prasidėjo gruodžio 1-ąją, o šis antradienis yra galutinis terminas, iki kurio turi būti patvirtinti rezultatai.

Perskaičiavimo Viskonsime „esmė niekada nebuvo pakeisti rezultatus; svarbiausia buvo užtikrinti rinkimų patikimumą ir atkurti pasitikėjimą mūsų balsavimo sistema amerikiečiams visoje šalyje, kuriems buvo kilę abejonių“, – sakoma J.Stein pranešime.

„Perskaičiavimas Viskonsine iškėlė keletą svarbių klausimų dėl rinkimų sąžiningumo, kuriuos reikia toliau vertinti ir imtis rimtų veiksmų, siekiant užtikrinti mūsų rinkimų sistemos sąžiningumą ir pasitikėjimą (ja)“, – pridūrė ji.

Per balsų perskaičiavimo operacijai reikalingų lėšų rinkimo akciją buvo sukaupta daugiau kaip 7 mln. dolerių. Pasak J.Stein, šis žingsnis buvo būtinas, siekiant išspręsti balsavimo sistemos kibernetinio saugumo problemas.

Pirmadienį vienas federalinis teisėjas atmetė J.Stein iniciatyvą perskaičiuoti balsus Pensilvanijoje. D.Trumpo advokatai pateikė ieškinį šioje valstijoje ir pareikalavo, kad J.Stein prašymas būtų atmestas.

Perskaičiavimo pastangos taip pat buvo sužlugdytos Mičigane, kai kitas federalinis teisėjas sustabdė šiuos planus. Jis pareiškė, kad stinga įrodymų, jog per rinkimus šioje valstijoje buvo sukčiaujama arba buvo padaryta didelių klaidų.

J.Stein kritikavo D.Trumpo stovyklos ir jo šalininkų pasipriešinimą. Ji teigė, kad dalinis balsų perskaičiavimas Mičigane pakėlė „daug raudonų vėliavėlių“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių