Pentagonas: Šiaurės Korėjos ginkluotė kelia didžiulę grėsmę JAV

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos techninė pažanga, pademonstruota per naujausią balistinės raketos paleidimą nuo mobiliojo įrenginio, kelia „aiškią didžiulę grėsmę“ Jungtinių Valstijų saugumui, pirmadienį pareiškė Pentagono atstovas.

Šis vertinimas atspindi JAV pareigūnų susirūpinimą ir nusivylimą, kad Šiaurės Korėja tebevykdo balistinių raketų kūrimo programą, nors jai tai draudžia daryti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos.

Pchenjanas siekia pasigaminti raketų, galinčių smogti branduoliniais užtaisais JAV žemyninei teritorijai.

„Šiaurės Korėjos neteisėtos ginklavimosi programos yra aiškus didžiulis pavojus mūsų nacionaliniam saugumui, – pirmadienį sakė Pentagono atstovas Jeffas Davisas (Džefas Deivisas). – Šiaurės Korėja atvirai sako, kad jos balistinės raketos turi būti pajėgios nešti branduolinius ginklus ir smogti miestams Jungtinėse Valstijose, Korėjos Respublikoje bei Japonijoje.“

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sakė teikiantis prioritetą apsaugos nuo tokių raketų atakų priemonių kūrimui, bet jo administracija dar nenurodė, kaip atsakys į sekmadienį atliktą raketos paleidimą, tik pavadino jį pavojinga provokacija.

J.Davisas nurodė, kad JAV kariškiai susekė Šiaurės Korėjos raketos startą šeštadienio vakarą JAV laiku ir nustatė, kad ji nuskriejo apie 500 km ir galiausiai nukrito į Japonijos jūrą. Pentagono atstovas sakė, kad ši raketa atrodo esanti iš povandeninių laivų paleidžiamos balistinės raketos KN-11 modifikacija, pritaikyta paleisti iš sausumos.

Pasak J.Daviso, ši raketa veikiausiai buvo varoma kietu kuru ir yra technologiškai pažangesnė negu raketos su skystus degalus naudojančiais varikliais.

Pentagono atstovas pridūrė, kad mobilusis paleidimo įrenginys, nuo kurio startavo raketa, anksčiau nebuvo viešai pademonstruotas.

Faktas, kad Šiaurės Korėja turi nuo mobiliųjų įrenginių paleidžiamų balistinių raketų, yra nemenkas iššūkis Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkėms regione, nes tokias sistemas sunkiau aptikti ir į jas reaguoti negu į raketas, paleidžiamas nuo nuolatinių aikštelių.

„Keliais galinčios judėti mašinos leidžia jas paslėpti, išvengti aptikimo ir suteikia galimybę paleisti (raketą) per labai trumpą laiką“, – pabrėžė J.Davisas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių