Pentagonas: Šiaurės Korėjos branduolinė ataka sulauktų triuškinamo atsako

  • Teksto dydis:

Bet kokia Šiaurės Korėjos įvykdyta branduolinė ataka sulauktų „veiksmingo ir triuškinamo“ atsako, JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) penktadienį pareiškė viešėdamas Seule ir stengdamasi nuraminti Vašingtono sąjungininkus Azijoje, susirūpinusius dėl naujojo Amerikos prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) politikos.

Per pirmąją kurio nors aukšto rangos D. Trumpo administracijos pareigūno kelionę į užsienį J. Mattisas pirmiausiai apsilankė Pietų Korėjos sostinėje, o vėliau išvyks į Tokiją. Šie vizitai vyksta didėjant nerimui dėl Jungtinių Valstijų politikos krypties šiame regione, į valdžią Vašingtone atėjus protekcionizmo šalininkui ir ūmaus būdo lyderiui.

Pietų Korėjos saugumą Jungtinės Valstijos padeda užtikrinti nuo 1950-1953 metų Korėjos karo, bet per savo rinkimų kampaniją D. Trumpas grasino išvesti amerikiečių pajėgas iš šios šalies ir Japonijos, jeigu šios nepadidins savo finansinio indėlio kontingentų išlaikymui.

Pietų Korėjoje laikoma 28 tūkst. 500 JAV karių, pasiruošusių padėti ginti šalį nuo branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos. Japonijoje yra 47 tūkst. amerikiečių karių.

Pchenjanas toliau „užsiima grasinama retorika ir elgesiu“, sakė J. Mattisas, Pietų Korėjoje pirmąkart apsilankęs, kai buvo 21-erių metų JAV kariuomenės leitenantas.

„Pasiųsti aiškią žinią“

„Bet kokia ataka prieš Jungtines Valstijas arba mūsų sąjungininkus bus atremta, o bet koks branduolinių ginklų panaudojimas sulauktų atsako, kuris būtų veiksmingas ir triuškinamas“, – J. Mattisas sakė žurnalistams prieš susitikimą su Pietų Korėjos gynybos ministru Han Min-goo (Han Mingu).

Pentagono vadovas pareiškė atvykęs į Seulą „pabrėžti Amerikos prioritetinio įsipareigojimo mūsų dvišaliam aljansui“ ir pasiųsti aiškią žinią, kad naujoji administracija lieka „visiškai įsipareigojusi“ ginti Pietų Korėjos demokratiją.

Han Min-goo pridūrė, kad aljansas „patvirtina savo stiprią valią ir ryžtą išlikti nesvyruojantis, kad ir kokių būtų iššūkių ir priešininkų“.

Šiaurės Korėja praeitais metais susprogdino du branduolinius užtaisus ir atliko virtinę raketų bandymų. Šios neprognozuojamos valstybės veiksmai smarkiai blogina saugumo padėtį regione.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) savo naujametinėje kalboje pareiškė, kad Pchenjanas pasiekė „galutinius etapus“ tarpžemyninės balistinės raketos kūrimo projekte. D. Trumpas tąsyk atsakė „Twitter“ žinute: „Šito nebus!“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių