Pekine viešintis Filipinų prezidentas: laikas atsisveikinti su JAV

  • Teksto dydis:

Kinijoje viešintis Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte (Rodrigas Dutertė) trečiadienį pareiškė, kad atėjo „laikas atsisveikinti“ su JAV, nes kovingasis lyderis ruošiasi performuoti savo diplomatinių sąjungininkų gretas.

R.Duterte Kinijoje lankosi su keturių dienų vizitu, kuris greičiausiai patvirtins jo nusigręžimą nuo Vašingtono ir perėjimą į Pekino įtakos sferą.

Per savo kalbą filipiniečių bendruomenei Pekine jis sakė, kad Manila gavo nedaug naudos iš ilgą laiką trukusio glaudaus bendradarbiavimo su JAV – šalimi, kuri anksčiau buvo Filipinų kolonijinė valdytoja.

„Tavo buvimas mano šalyje atnešė naudos tik tau. Laikas atsisveikinti, mano drauge“, – pareiškė jis, lyg kreipdamasis į JAV.

„Daugiau nebevažiuosiu į Ameriką. Mane ten tik įžeidinės“, – pridūrė jis, o vėliau dar kartą pavadino Jungtinių Valstijų prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą) „kalės vaiku“.

R.Duterte, kuris prezidentu tapo birželio pabaigoje, sakė, kad jam jau įgriso, jog Filipinų užsienio politiką formuoja Vakarai.

„Mes atokiau nuo Kinijos buvo laikomi ne sava valia. Aš nubrėšiu naują kursą“, – sakė jis.

Valdant R.Duterte Filipinų užsienio politika smarkiai pasikeitė. Jo pirmtakas Benigno Aquino (Beninjas Akinas) bandė priešintis Kinijos ekspansionizmui Pietų Kinijos jūroje ir pateikė ieškinį Jungtinių Tautų remiamam tribunolui. Pastarasis liepos mėnesį nusprendė, kad Pekino pretenzijos į beveik visą Pietų Kinijos jūrą neturi teisinio pagrindo.

Šis žingsnis įsiutino Pekiną, tačiau R.Duterte yra sakęs, kad nenori naudotis šiuo verdiktu Kinijai spausti.

Jis taip pat sustabdė bendrą JAV ir Filipinų patruliavimą Pietų Kinijos jūroje ir pagrasino nutraukti bendras šių šalių vykdomas karines pratybas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rika

Rika portretas
Taip taip ir dar pas putleri tegul nuvaziuoja, gales bezdzioneles Sibire medzius kirsti... :D

nigga

nigga portretas
Saunu, gerbiu si Zmogu

jankis

jankis portretas
jau visas pasaulis žegnojasi nuo JAV banditų ir jų demokratijos
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių