Pekine susitiko Kinijos ir Šiaurės Korėjos vadovai

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną (Kim Čen Uną), pirmadienį slapta apsilankiusį Pekine, ištaigingai sutiko Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), abiem pusėms siekiant pataisyti įtemptus santykius prieš svarbius Pchenjano viršūnių susitikimus su Seulu ir Vašingtonu.

Per pirmąjį savo užsienio vizitą nuo pat atėjimo į valdžią 2011 metais Kim Jong Uną ir jo žmoną sutiko garbės sargyba, o Kinijos prezidentas svečius pakvietė į banketą, pranešė valstybinė žiniasklaida, patvirtinusi informaciją apie Šiaurės Korėjos lyderio kelionę į Kiniją tik trečiadienį, kai jis jau buvo grįžęs namo.

Kinijos ir Šiaurės Korėjos lyderiai susitiko Didžiuosiuose liaudies rūmuose Pekine. Per šį susitikimą jiedu gyrė savo šalių istorinius santykius, o Kim Jong Unas pareiškė esąs „įsipareigojęs denuklearizuoti“ Korėjos pusiasalį, pranešė kinų naujienų agentūra „Xinhua“.

„Nebuvo jokių abejonių, kad pirmasis mano užsienio vizitas bus į Kinijos sostinę“, – oficiali Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA citavo Kim Jong Uną.

„Tai – mano kaip asmens, kuris turėtų vertinti ir tęsti KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos, Šiaurės Korėjos) ir Kinijos santykius per ištisas kartas, šventa pareiga“, – sakė Šiaurės Korėjos lyderis.

KCNA sakė, kad Xi Jinpingas irgi priėmė kvietimą apsilankyti Pchenjane; tai būtų jo pirma kelionė į Šiaurės Korėjos sostinę nuo 2012 metų, kai jis atėjo į valdžią.

Xi Jinpingas ir Kim Jong Unas nebuvo susitikę nuo Kim Jong Uno atėjimo į valdžią po jo tėvo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) mirties 2011 metais. Vis dėlto Kinijos prezidentas pabrėžė, kad yra svarbu plėtoti dvišalius santykius; tai esą yra „strateginis ir vienintelis teisingas pasirinkimas“, pranešė „Xinhua“.

Kinijos lyderis patikino esąs nusiteikęs dažnai bendrauti su Kim Jong Unu „esant naujosioms aplinkybėms“.

Pareigūnų apsupti Xi Jinpingas ir Kim Jong Unas sėdėjo vienas priešais kitą prie ilgo konferencijų stalo Didžiuosiuose liaudies rūmuose Pekine, o televizija parodė, kad Šiaurės Korėjos lyderis kažką užsirašinėjo.

Kiek vėliau Xi Jinpingas ir jo sutuoktinė Peng Liyuan (Peng Lijuan) atsisveikino su besišypsančiais Kim Jong Unu ir jo žmona Ri Sol Ju (Li Sol Džu), kurie išvyko juodu automobiliu.

Analitikų teigimu, Kinijos vadovas norėjo įsitikinti, kad Šiaurės Korėja nesudarys su JAV lyderiu Donaldu Trumpu (Donaldo Trampo) susitarimo, kuris prieštarautų Kinijos interesams. Kim Jong Uno ir JAV prezidento susitikimas turėtų įvykti gegužę.

Kai kurie analitikai mano, kad Kiniją – vienintelę svarbią Šiaurės Korėjos sąjungininkę – Pchenjano pasiūlymai Seului ir Vašingtonui nustūmė į šoną, bet Kim Jong Uno vizitas neabejotinai sugrąžino Pekiną į šios diplomatinės lygties centrą.

„Tai rodo, kad šioje itin svarbioje sankryžoje Kim Jong Unas ir Xi Jinpingas pamanė, jog atėjo laikas pasinaudoti galimybe pasikonsultuoti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Vašingtono Strateginių ir tarptautinių studijų centro Kinijos ekspertė Bonnie Glaser (Boni Gleizer).

„Atrodo, kad jie abu padarė išvadą, jog tolesnis santykių blogėjimas būtų kenksmingas“, – pridūrė ji.

Dengas Yuwenas (Dengas Juvenas), nepriklausomas Kinijos tarptautinių santykių tyrinėtojas, sakė, kad artėjant susitikimui su JAV vadovu Šiaurės Korėjai reikėjo atsigręžti į savo seną sąjungininkę Kiniją, nes Kim Jong Unas skeptiškai vertina idėją, jog D. Trumpas garantuos jo režimo saugumą.

„Šiaurės Korėjai reikia didžiojo brolio, kuris ją apsaugotų svarbiu momentu“, – pridūrė jis.

D. Trumpas apie susitikimą informuotas

„Xinhua“ pranešė, kad Kim Jong Unas išreiškė norą susitikti su D. Trumpu ir Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu (Mun Džejinu).

„Korėjos pusiasalio denuklearizacijos problema gali būti išspręsta, jei Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos į mūsų pastangas reaguos gera valia ir progresyviomis bei sinchroniškomis priemonėmis dėl taikos įgyvendinimo kurs taikos ir stabilumo atmosferą“, – „Xinhua“ citavo Kim Jong Uną.

Pietų Korėja po derybų su Kim Jong Unu Pchenjane praėjusį mėnesį sakė, kad Šiaurės Korėjos lyderis teigė apsvarstysiantis galimybę atsisakyti savo branduolinės programos mainais į JAV saugumo garantijas bei tvirtino, kad, kol vyks derybos, nerengs jokių raketų ir branduolinių bandymų.

Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders (Sara Sanders) sakė, kad D. Trumpas nuo Kinijos prezidento gavo asmeninę žinutę apie Kim Jong Uno vizitą Pekine.

„Šiuos įvykius laikome tolesniais įrodymais, kad mūsų maksimalaus spaudimo kampanija kuria tinkamą atmosferą dialogui su Šiaurės Korėja“, – teigė S. Sanders.

Apie galimą Šiaurės Korėjos lyderio vizitą Pekine pirmoji pranešė Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“. Ji rėmėsi neįvardytais šaltiniais, sakiusiais, kad į Kinijos sostinę pirmadienį po pietų atvyko Šiaurės Korėjos aukšto rango pareigūnas. Ištisą parą trukusios spėlionės, kas gi buvo šis paslaptingasis svečias, baigėsi pasirodžius oficialiam patvirtinimui apie Kim Jong Uno vizitą Kinijos sostinėje.

Japonų transliuotojas „Nippon TV“ parodė reportažą, kuriame matyti į Pekino geležinkelio stotį atvažiuojantis traukinys, panašus į naudotą Kim Jong Uno velionio tėvo Kim Jong Ilo.

Taip pat buvo matyti, kad traukinį Pekine pasitinka karinė garbės sargyba ir juodų limuzinų kortežas, o kinų pareigūnai atsisakė patvirtinti, kad į šalį atvyko Kim Jong Unas, taigi, visa tai kėlė dar daugiau įtarimų, kad Kinijos sostinėje lankosi būtent Šiaurės Korėjos lyderis.

Įtempti santykiai

Jo vizitas Kinijoje, kuris, KCNA teigimu, truko nuo sekmadienio iki trečiadienio, buvo gana netikėtas, atsižvelgus į pakrikusius dvišalius santykius tarp Šaltojo karo laikų sąjungininkių, drauge kariavusių 1950–1953 metų Korėjos kare.

Kinija prieš dešimtmetį pirmininkavo šešiašalėms deryboms dėl Šiaurės Korėjos, tačiau jos žlugo. Pekino raginimas atgaivinti šį forumą kol kas buvo ignoruojamas, ir netgi atrodė, jog Kinija atsidūrė nuošalyje, Pietų Korėjai pranešus, kad Kim Jong Unas pasiūlė susitikti su Moon Jae-inu bei D. Trumpu.

Kinija, supykusi dėl kaimynės branduolinių ginklų programos ir spaudžiama D. Trumpo, pritarė griežtesnėms Jungtinių Tautų sankcijoms Kim Jong Uno režimui.

Tuo pačiu metu Pekinas baiminasi režimo Pchenjane žlugimo ir nestabilumo, galinčio išprovokuoti pabėgėlių srautus į Kiniją ir JAV karių dislokavimą prie Kinijos sienos suvienytoje Korėjoje.

Įtampa tarp Pekino ir Pchenjano dar labiau išaugo, kai Šiaurės Korėjos oficiali naujienų agentūra praėjusiais metais netikėtai sukritikavo Kiniją ir perspėjo apie „rimtas pasekmes“, jei nebus nustota bandyti Pchenjano kantrybę.

Vis dėlto pastarasis Kim Jong Uno vizitas sugrąžino dvišalius santykius į įprastesnes vėžes, o Xi Jinpngas pakvietė Šiaurės Korėjos lyderį su žmona vėl apsilankyti Kinijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių