Pekine prasideda svarbus Kinijos komunistų partijos plenumas

  • Teksto dydis:

Pekine pirmadienį prasidėjo svarbus Kinijos komunistų partijos elito susitikimas, lyderiui Xi Jinpingui (Si Dzinpingui) siekiant tvirčiau suimti į savo rankas šią organizaciją.

Kaip pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“, beveik 400 įtakingiausios pasaulyje politinės partijos aukščiausio rango narių susirinko prabangiame viešbutyje „Jingxi“ aptarti partijos struktūros ir valdymo pakeitimų. Susitikimas truks keturias dienas.

Daugiausiai dėmesio bus skiriama „politinio gyvenimo normų“ ir partijos vidaus taisyklių dėl kadrų priežiūros reformavimui, nurodė „Xinhua“.

Sausa retorika apie 6-ąjį plenumą slepia tai, kas gali būti įnirtinga, daug lemianti kova už antros pagal dydį pasaulio ekonomikos kontrolę.

„Šiemetinis plenumas ... yra labai svarbus visam Xi politiniam projektui ir visai gali pasirodyti esantis svarbiausias per jo pirmą kadenciją“, – sakė Kinijos analitikas Trey McArveris (Trėjus Makarveris) iš „Trusted Sources“.

„Atrodo, kad (jis) dar labiau įtvirtins jo kontrolę partijoje“, – pridūrė jis.

2012-aisiais perėmęs vadovavimą generalinis sekretorius Xi Jinpingas stengėsi palenkti partiją savo valiai ir perėmė daugiau valdžios lygmenų nei kuris nors kitas lyderis po Mao Zedongo (Mao Dzedongo).

Veiksmingiausias jo įrankis buvo kovos su korupcija kampanija, kuri dabar yra „ilgiausiai trunkanti, plačiausia per partijos istoriją“, sakė T.McArveris.

Baimę kelianti partijos Centrinė disciplinos ir tikrinimo komisija savaitgalį pranešė, kad nuo 2013 metų iki praėjusio mėnesio už kyšius buvo nubausta daugiau kaip milijonas narių.

Kinijos valdančioji partija turi 88 mln. narių.

Xi Jinpingas nuvertė įtakingus armijos generolus ir galios bastionus, kurie atrodė neįveikiami, tarp jų ir buvęs saugumo vadovas Zhou Yongkangas (Džou Jongkangas), eliminuodamas potencialius konkuruojančius galios šaltinius.

Bet tai pakenkė partijos organizacijai ir paralyžiavo eilinius biurokratus, bijančius suklysti. Šią problemą didina neaiškūs ir prieštaringi signalai dėl to, kokią politiką vykdyti.

Naująja politika bus siekiama spręsti „neišspręstas problemas“ ir priversti aukšto rango lyderius būti geru pavyzdžiu žemesnio rango pareigūnams, nurodė „Xinhua“.

Tai galėtų reikšti griežtesnes taisykles dėl kadrų elgesio ir griežtesnį jų taikymą, sako analitikai.

Xi Jinpingas yra pavadinęs partiją „magišku ginklu“, kurį galima panaudoti reformoms įgyvendinti; reformų reikia jo tikslui – „didžiajam kinų tautos atjauninimui“, kurio idėją jis dažnai vadina „kinų svajone“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių