Paviešinamas paskutinis R.Nixono slaptųjų įrašų rinkinys

  • Teksto dydis:

JAV prezidento Richardo Nixono (Ričardo Niksono) prezidentavimo metais Baltuosiuose rūmuose darytų telefoninių pokalbių ir paskutinis susitikimų slaptų įrašų rinkinys turėtų būti paviešintas trečiadienį, užbaigiant slaptų pasiklausymo įrašų viešinimo kampaniją.

Ši dalis - paskutinė iš Nacionalinės archyvų ir įrašų administracijos saugotų dokumentų, kuriuos sudaro 3 tūkst. valandų R.Nixono pokalbių, įrašytų nuo 1971 metų vasario iki 1973 metų liepos mėnesio. Joje pateikiami paskutinių trijų itin neramių mėnesių įrašai, kai prezidento atsistatydinimo pareikalavęs Votergeito skandalas jau ėjo į pabaigą.

Tačiau jis vis tiek tęsė taikos derybas su sovietais ir toliau šiltino santykius su Kinija.

Rinkinyje yra juostos, įrašytos nuo 1973 metų balandžio 9 dienos, baigtos įrašinėti 1973 metų liepos 12 dieną – likus dienai iki pranešimo Senato komitetui apie slaptą įrašymo sistemą.

Taip pat bus paskelbta 140 tūkst. puslapių dokumentų, iš kurių daugiau nei 30 tūkst. dar neseniai buvo įslaptinti, tarp jų ir žvalgybos dokumentai, susiję su Vietnamo karu.

Dar 700 valandų R.Nixono įrašų ir toliau liks nepasiekiami visuomenei arba bus riboto naudojimo, atsižvelgiant į grėsmes nacionaliniam saugumui ar saugant asmenų privatumą.

Anksčiau paviešinti įrašai parodė prezidentą kaip paranojišką asmenybę. 2009 metais paskelbtuose įrašuose matyti, kad ramybės jam neduoda įtariamai dėl Kennedy šeimos. Jis nurodė sekti Tedą Kennedy (Tedą Kenedį), tikėdamasis jį pričiupti kokioje nors istorijoje.

Trečiadienį skelbiamas rinkinys turėtų būti ne mažiau informatyvus – jame įrašyti R.Nixono pokalbiai su ilgamečiu diplomatu Henry Kissingeriu (Henriu Kisindžeriu), trimis būsimais prezidentais ir brazilų futbolo žvaigžde Pele.

1973 metais R.Nixonas buvo susitikęs su Sovietų Sąjungos lyderiu Leonidu Brežnevu – tai buvo vienintelis valstybės vadovų susitikimas, kurį įrašė prezidentūros pasiklausymo sistema. L.Brežnevo vizitas buvo atsakas į prieš metus vykusį R.Nixono vizitą Kremliuje ir buvo laikomas pirmuoju taikos derybų su sovietais bandymu per šešerius metus.

R.Nixonas, kuriam grėsė apkalta ir galima baudžiamoji atsakomybė, atsistatydino 1974 metų balandžio 4 dieną, praėjus kiek mažiau nei metams nuo paskutinio padaryto įrašo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių