Patvirtintas 2018 metų ES biudžetas

  • Teksto dydis:

Europos Parlamentas pritarė ateinančių metų Europos Sąjungos biudžetui, kuriame kitais metais ES įsipareigojimams yra numatyta 160,1 mlrd. eurų, o mokėjimams – 144,7 mlrd. eurų.

2018 m. ES biudžetui pritarė 295 EP nariai, 154 nepritarė, o 197 susilaikė. Kadangi prieš pat balsavimą Parlamente šiam projektui pritarė ir ES Taryba, šis EP sprendimas yra galutinis.

Parlamento derybininkams pavyko užtikrinti daugiau lėšų jaunimo užimtumui, smulkiajam ir vidutiniam verslui, moksliniams tyrimams, taip pat studentų mainų programai Erasmus+, nurodoma pranešime spaudai.

„Šis biudžetas pateisins ES piliečių viltis: bus skirta daugiau lėšų darbo vietų kūrimui ir ekonomikos augimui, taip pat saugumui. Didesnės paramos sulauks Europolo ir Eurojusto agentūros, o tai leis geriau kovoti su terorizmu ir organizuotu nusikalstamumu. Be to, aiškiai parodėme, kad ES parama Sąjungai nepriklausančioms šalims negali būti skiriama besąlygiškai.“, - pažymėjo EP pranešėjas Siegfriedas Murasanas (Zigfridas Murašanas).

Europos Parlamento dėka nebuvo pritarta ES Tarybos siūlymui sumažinti darbo vietų ir ūkio augimo politikų finansavimą 750 mln. eurų. Parlamentas taip pat užtikrino papildomą paramą keletui svarbių programų: Jaunimo užimtumo iniciatyvai - 350 mln. eurų, mokslinių tyrimų rėmimo programai „Horizontas 2020“ - 110 mln. eurų, studentų mainų programai Erasmus+ - 24 mln. eurų, o smulkiojo ir vidutinio verslo konkurencingumo skatinimo programai COSME - 15 mln. eurų. Be to, parama jauniesiems ūkininkams padidinta 34 mln. eurų.

Europarlamentarai taip pat suderėjo papildomą finansavimą ES saugumu besirūpinančioms agentūroms: 3,7 mln. eurų Europolui, 1,8 mln. eurų Eurojustui ir 5 mln. eurų Europos prieglobsčio paramos biurui.

Atsižvelgdami į prastėjančią demokratijos, teisinės valstybės ir žmogaus teisių padėtį Turkijoje europarlamentarai nusprendė paramą jai sumažinti 105 mln. eurų.


Šiame straipsnyje: EPESbiudžetas2018 metai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių