Paskutinis Europos diktatorius pagerbtas Nobelio taikos antipremija

  • Teksto dydis:

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ketvirtadienį tapo 2013 metų Nobelio taikos antipremijos laureatu.

Kaip pranešė šių kasmet teikiamų alternatyvinių Nobelio premijų organizatoriai, Baltarusijos autoritarinis lyderis buvo „pagerbtas“ už aplodismentų draudimą viešose vietose.

Šia premija su savo prezidentu dalijasi Baltarusijos milicija – kad už to draudimo nepaisymą areštavo vienarankį vyrą.

Paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas A.Lukašenka neatvyko į ketvirtadienį įvykusią apdovanojimų „IgNobels“ įteikimo ceremoniją.

"Negalime su juo susisiekti ... Bet matėme pakankamai pranešimų iš pakankamo skaičiaus vietų, kad būtume gan tikri, - jis pagerbiamas pelnytai", - citavo ceremoniją organizavusį redaktorių Marcą Abrahamsą (Marką Abrahamsą) naujienų agentūra “Reuters”.

2011 metais A.Lukašenka po Baltarusijos opozicijos akcijų, kai protestuotojai, siekdami išvengti griežtų priemonių dėl viešų mitingų, imdavo tylėdami spontaniškai ploti gatvėse, uždraudė visus plojimus delnais viešose vietose.

Per tas protesto akcijas nebūdavo jokių plakatų, jokių lozungų skandavimo, o jų dalyviai, kad nepažeistų įstatymų, tik tylėdami plodavo.

Tačiau teisėsaugos pareigūnų tai nesustabdė — per tyliąsias protesto akcijas buvo suimta šimtai žmonių. Dauguma jų buvo nubausti piniginėmis baudomis ar net areštu iki penkiolikos parų.

2011 metų liepos 3-iąją – Baltarusijos nepriklausomybės dieną - per protesto akciją Gardino Tarybų aikštėje į milicijos nagus kartu su kitais protestuotojais pateko ir vienarankis invalidas Konstantinas Kaplinas.

Tų metų liepos 6 dieną teismas už administracinį pažeidimą skyrė K.Kaplinui 1,15 mln. Baltarusijos rublių (maždaug 500 litų) baudą, o rugpjūčio 9-ąją Gardino apylinkės teismas patvirtino tą miesto teismo sprendimą.

Milicijos protokole užfiksuota, kad jis drauge su kitais plojo delnais, nors K.Kaplinui tai neįmanoma – vietoje dešinės rankos jis turi protezą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių