Paskirtas naujas JT taikos palaikymo operacijų vadovas

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) antradienį naujuoju JT taikos palaikymo operacijų vadovu vienų metų kadencijai paskyrė prancūzą Jeaną-Pierre'ą Lacroix (Žaną Pjerą Lakrua), o organizacijos funkcijas bei struktūrą ruošiasi iš naujo svarstyti vidaus ekspertai.

Dar metams savo poste lieka amerikietis JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas politiniams reikalams Jeffrey Feltmanas (Džefris Feltmanas).

Šie du generalinio sekretoriaus pavaduotojai yra vieni įtakingiausių Jungtinėse Tautose.

56 metų J.-P.Lacroix pakeis kovą iš savo pareigų pasitrauksiantį Herve Ladsous (Hervė Ladsu). Jis šiame poste dirbo šešerius metus.

Šiuo metu Prancūzijos užsienio reikalų ministerijoje JT reikalų direktoriumi dirbantis J.-P.Lacroix perims taikos palaikymo operacijų vadovo postą organizacijai bandant susidoroti su skandalu dėl taikos misijose tarnaujančių karių seksualinio priekabiavimo atvejų.

Be to, daugiausiai prie JT biudžeto prisidedančios JAV svarsto galimybę sumažinti savo indėlį. Šiuo metu Jungtinės Valstijos 2017 metų JT biudžetui, kuris sudaro 7,9 mlrd. dolerių (beveik 7,4 mlrd. eurų), skiria 29 proc. lėšų.

Sausio 1-ąją iš Ban Ki-moono (Ban Kimuno) perėmęs generalinio sekretoriaus pareigas, A.Guterresas pažadėjo reformuoti organizaciją ir patobulinti jos gebėjimus spręsti pasaulines krizes bei užkirsti kelią konfliktams.

JT generalinis sekretorius pranešime sakė steigiantis vidaus ekspertų darbo grupė, apsvarstysiančią šios tarptautinės organizacijos taikos ir saugumo strategiją, funkcionavimą bei struktūrą.

Ši grupė, kuriai vadovauja Tamratas Samuelis iš Eritrėjos, pateiks savo rekomendacijas iki birželio.

Reformų imtis organizaciją skatina kai kurių JT narių kritika, kad į aukščiausius jos postus buvo paskirti asmenys iš šalių, kurios yra Saugumo Tarybos nuolatinės narės.

Prancūzija, išreiškusi stiprų palaikymą A.Guterresui, kai šis kandidatavo į generalinio sekretoriaus postą, yra nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė kaip ir JAV, Didžioji Britanija, Rusija bei Kinija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių