Pasitraukti besirengiantis Afganistano prezidentas prapliupo pykčiu Amerikai

Afganistano prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus) išreiškė „didžiulį pyktį“ Jungtinėmis Valstijomis, kurios rengiasi baigti 13 metų trunkantį karą šioje šalyje, griežtindamas Vašingtonui žeriamą kritiką paskutiniais savo buvimo valdžioje mėnesiais.

H.Karzai pastaruoju metu vis labiau priešiškai vertina JAV vaidmenį Afganistane, nors anksčiau buvo artimas Vašingtono sąjungininkas, gavęs milijardų dolerių pagalbą nuo tada, kai 2001-aisiais žlugus Talibano režimui stojo prie šalies vairo.

Prezidentas, kuris atsistatydins po rinkimų balandžio 5 dieną, griežtai užsipuolė Amerikos vyriausybę ir pareiškė, kad „al Qaeda“ – islamistų kovotojų tinklas, atsakingas už 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas Jungtinėse Valstijose, yra „labiau mitas, o ne realybė“.

„Amerikos žmonėms – mano geriausi linkėjimai ir dėkingumas. JAV vyriausybei – mano pyktis, mano didžiulis pyktis“, – sakė H.Karzai interviu, kuris pirmadienį publikuojamas laikraštyje „The Washington Post“.

JAV ambasada Kabule šių pasisakymų kol kas nekomentavo, tačiau santykiai tarp šalių dabar yra smarkiai įtepti, kai iš Afganistano rengiasi pasitraukti paskutiniai 55 tūkst. JAV vadovaujamų NATO pajėgų karių, o H.Karzai skaičiuoja paskutinius mėnesius valdžios Olimpe.

Praėjusių metų pabaigoje prezidentas priėmė netikėtą sprendimą nepasirašyti sutarto susitarimo, pagal kurį po šių metų Afganistane būtų likę nuo 8 000 iki 12 000 amerikiečių karių vykdyti apmokymų ir kovos su terorizmu misiją.

„Jiems (amerikiečiams) gerai, kad pasirašys jį su mano įpėdiniu“, – sakė H.Karzai.

Interviu Afganistano prezidentas liejo pyktį dėl civilių aukų per karą su Talibanu, kuris 1996-2001 metais, kai valdė šalį, buvo suteikęs prieglobstį „al Qaeda“.

„Nėra karo, kurį reikia kariauti Afganistane. Manau, didelė dalis konflikto yra sukurta ir atneša kančias afganams“, – sakė jis.

„Kodėl Amerika yra čia? Negaliu atsakyti už Ameriką. JAV prezidentas sako, kad jie yra čia, kad kovotų su ekstremizmu bei terorizmu ir užtikrintų saugumą Amerikai, – sakė jis. – Jei kelias į Amerikos saugumo užtikrinimą yra reidai afganų namuose, kovos afganų kaimuose – ką gi, tai neužtikrins Amerikos saugumo“.

Tarp kandidatų į prezidento postą yra H.Karzai buvęs užsienio reikalų ministras Zalmai Rassoulas (Zalmajis Rasulas), opozicijos lyderis Abdullah Abdullah (Abdula Abdula) ir buvęs Pasaulio banko ekonomistas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis).

H.Karzai įpėdinis veikiausiai paaiškės tik po antrojo rinkimų turo, kuris numatytas gegužės 28 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jis

jis portretas
nekvailas ir sako tiesa jav nera ko listi i svetimas salis o jei bijo kazko reiskia kaltos o beto ji kaip buvusi vadova/visiem geras nebusi/ gali nukepti savi nes nebeliks apsaugos vienu zodziu ir taip ir anaip blogai.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių