Pasirodymas Floridos delfinariume baigėsi mirtimi

Į Floridos delfinariumą pasigrožėti jūros gyvūnais trečiadienį atėję turistai tapo kraupios tragedijos liudininkais. Banginis per pasirodymą puolė dresuotoją ir mirtinai ją sužalojo.

Delfinariumo „SeaWorld“ dresuotoja Dawn Brancheau pasirodymo pradžioje pasakojo žiūrovams apie banginį, kai šis išniro iš vandens ir čiupo ją nasrais per juosmenį. Pasak liudininkų, jūros gyvūnas pradėjo taip smarkiai kratyti moterį, kad jos batai nukrito, o po to nusitempė auką į vandenį.

„Vaizdas buvo žiaurus“, - sakė šoką patyrusi liudininkė Victoria Biniak.

Aukštu žemiau vaikščioję lankytojai per stiklinį langą galėjo stebėti, kas vyko toliau. Brazilų porelė Joao Lucio DeCosta Sobrinho ir  Talita Oliveira pasakojo, kad banginis suko ratus baseine, nasruose laikydamas kraujuojančią auką.

Delfinariume ėmė kaukti sirenos, žmonės buvo skubiai evakuoti. Atvykus gydytojams, dresuotoja jau buvo negyva.

40-metė D.Brancheau buvo viena geriausių ir labiausiai patyrusių darbuotojų, sakė „SeaWorld“ atstovai. Aukos motina pasakojo, kad jos dukra svajojo dirbti šiame delfinariume nuo vaikystės, kai pirmą kartą čia apsilankė, o dresuojamus jūros gyvūnus mylėjo kaip savo vaikus.

D.Brancheau puikiai suprato, kad jos darbas yra pavojingas, ir mėgdavo sakyti: „Negali lįsti į vandenį, jeigu nepasitiki jais, o jie - tavimi.“

Dresuotojos užpuolikas yra vardu Tilikumas, jam 30 metų. Jis buvo vienas iš trijų banginių, 1991 m. Kanados delfinariume „Sealand of the Pacific“ nuskandinusių savo dresuotoją, kuris įkrito į vandenį. 1992 m. Tilikumą nusipirko Olrando delfinariumas.

1999 m. „SeaWorld“ darbuotojai rado nuogo vyro, kuris tikriausiai įsibrovė į delfinariumą be bilieto, kūną. Darbuotojai įtarė, kad Tilikumas žaisdamas čiupo vyriškį ir jį mirtinai sužalojo. Medikai nustatė, kad nelaimėlis mirė nuo persišaldymo, bet ant jo kūno buvo rasta mėlynių ir nubrozdinimų, kuriuos tikriausiai paliko banginis.

„SeaWorld“ darbuotojai pasakojo, kad Tilikumas paprastai buvo laikomas atskirai nuo kitų banginių. Iš 29 delfinariumo dresuotojų leidimą su juo dirbti turėjo mažiau nei pusė, tarp jų - ir patyrusi D.Brancheau.

Specialistai neturi vieningo paaiškinimo, kodėl banginis puolė savo dresuotoją. Vieni mano, kad jūros gyvūnas tiesiog žaidė, kiti teigia, kad ilgai būdami nelaisvėje banginiai tampa pavojingi.

 


Šiame straipsnyje: banginisdelfinariumasSeaWorld

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių