Pasirašys ginkluotės mažinimo sutartį

Ketvirtadienį pasaulio laukia naujo branduolinio nusiginklavimo etapo pradžia - JAV ir Rusija vidudienį pasirašys strateginės ginkluotės mažinimo sutartį.

Čekijos sostinėje tuo tikslu susitiks abiejų valstybių vadovai - Barackas Obama ir Dmitrijus Medvedevas, praneša Lietuvos radijas.

Lygiai po metų nuo JAV prezidento Baracko Obamos kreipimosi į pasaulį, kuomet jis išdėstė savo viziją siekti visuotinio branduolinio nusiginklavimo,   B. Obama grįžta į miestą, iš kurio nuskambėjo jo žodžiai.

Prahoje ketvirtadienį laukiama simboliško jo pastangų vainikavimo: naujos branduolinio nusiginklavimo sutarties pasirašymo ceremonijos tarp buvusių dviejų pagrindinių pasaulio varžovių - JAV ir Rusijos.

Strateginės ginkluotės mažinimo dokumentas START pakeis pernai gruodį galioti baigusią sutarties pirmtakę START1, kurią Šaltojo karo saulėlydyje, 1991-aisiais, pasirašė Georgas Bushas vyresnysis ir Michailas Gorbačiovas.

Naująja sutartimi abi valstybės įsipareigos sumažinti branduolinių galvučių kiekį iki pusantro tūkstančio kiekvienoje pusėje.

Dmitrijus Medvedevas Prahon atvyko jau trečiadienio vakarą po oficialios viešnagės kaimyninėje Bratislavoje.

Baracko Obamos laukiama ketvirtadienį prieš pat ceremoniją, po kurios jis susitiks su beveik dešimties Vidurio ir Rytų Europos valstybių vadovais ar premjerais. Tarp jų bus ir Lietuvos Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius.  

Nusiginklavimo sutarties pasirašymą stebėti į Čekijos sostinę susirinko per tūkstantį žurnalistų iš viso pasaulio. Praha šiam tikslui pasirinkta Vašingtono iniciatyva.


Šiame straipsnyje: sutartisginkluotės mažinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių