Pasaulyje masiškai atkemšami vyno buteliai

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai vyno mėgėjų nepabūgę šalčio susirinko paragauti šiemetinio jauno božolė (Beaujolais Nouveau) jo gimtajame mieste, pagal seną tradiciją švenčiant jauno metų vyno pasirodymą.

Tūkstančiai vyno mėgėjų nepabūgę šalčio susirinko paragauti šiemetinio jauno božolė (Beaujolais Nouveau) jo gimtajame mieste, pagal seną tradiciją švenčiant jauno metų vyno pasirodymą.

Nekantravusių žmonių minios trečiadienį prieš vidurnaktį susirinko prie bažnyčios Rytų Prancūzijos Božė mieste, laukti lygiai dvyliktą skelbiamo pranešimo „Beaujolais nouveau est arrivé!“ („Jaunas božolė atvyko!“).

Sulig medinio plaktuko kaukštelėjimu į statinę savaičių senumo vynas liejosi į taures ir vyno mėgėjų, kurių kai kurie atvyko net iš Kinijos, Rusijos ir Brazilijos, veidus nušvietė šypsenos.

Kasmetinė tradicija, kai Božolė srities vyno gamintojai patiekia rinkai „primeur“ vyną, dažnai – vos kelių dienų fermentacijos, tapo pasauline sensacija.

„Truputį rūgštu“, – pasakė Danielis su užrašu „Beaujolais“ papuošta šiaudine skrybėle, siurbtelėjęs pirmą gurkšnį.

Šis 60 metų prancūzas kasmet su draugais atvyksta iš šalies rytuose esančio Jura miesto, kad galėtų dalyvauti šiame renginyje. „Žinome, kad tai ne pats geriausias siūlomas vynas, bet visi mes pirmiausia atvykstame dėl atmosferos“, – sakė jis.

Aštuoniomis valandomis anksčiau viename restorane Tokijo centre daugybė žmonių su raudonais šalikais ir skrybėlėmis surengė savo pačių atgalinį laiko skaičiavimą iki 2014-ųjų derliaus: „Trys, du, vienas ... kanpai!“. Šis žodis japoniškai reiškia „į sveikatą“.

Viename viešbutyje ir SPA Hakone į vakarus nuo Tokijo maždaug 60 žmonių šventė didžiuliame specialiai paruošto tamsiai raudono vandens kubile.

Šiemet jauno vyno atvykimas šiame viešbutyje buvo švenčiamas aštuntą kartą ir į vandenį su specialiomis vonios druskomis vyno pagrindu buvo supilta dar maždaug 9 l vyno.

Kinijoje užsieniečiai ir vietiniai žmonės naujo, 2014-ųjų derliaus vyno ragavo užsikąsdami kitu prancūzišku delikatesu: sūriu, kurį pagamino jaunas kinas, studijavęs Prancūzijoje.

Kai kurie prancūzų gamintojai taip pat pasinaudojo laiko skirtumu ir surengė išankstines savo pačių šventes.

„Švęsime jauną božolė per „Skype“ su savo klientais japonais“, – sakė 30 metų Claire Chasselay (Kleir Šaslė). Jos šeima eksportuoja maždaug 40 proc. vyno, kurį pagamina Šatijon Dazerge minimo regiono pietuose.

Jiems ši šventė yra didelis postūmis verslui. „Mūsų klientai japonai žino mus „Beaujolais Nouveau“ dėka. Dabar jie perka mūsų liniją visus metus“, – sakė C.Chasselay.

Tačiau nors jauno vyno šventė tapo pasauline tradicija, konkrečių metų derliaus vyno populiarumą būna sunku prognozuoti.

„Božolė yra 2 tūkst. gamintojų, visi – maži, visi jie savo vyną gamina skirtingai“, – sakė C.Chasselay.

Tais laikais, kai buvo gaminamas masiškai, nelabai paisant kokybės, božolė buvo pašaipiai vadinamas bananų skonio vynu.

„(Bananų) aromatas gali būti natūraliai randamas vyne, – sakė Melina Condy (Melina Condi), kita gamintoja. – Tačiau božolė atveju taip būdavo dėl mielių, kurių būdavo pridedama ir kurios turėdavo pašalinį poveikį skoniui. Jos daugiau nebenaudojamos“.

Dabar šis vynas garsėja lengvu vaisių skoniu, bet ir jis priklauso nuo vyndario.

Chasselay šeimos vyno specialistas Fabienas Chasselay (Fabienas Šaslė) sakė, kad jie gamina dviejų skirtingų rūšių vyną: jaunesnį su ryškiu vaisių skoniu ir kitą, turintį daugiau taninų, kurio skonis sudėtingesnis ir kuriam reikia daugiau laiko.

„Beaujolais Nouveau“ yra labai neapdirbtas vynas: labai jaunas ir stiprus“, – sakė jis.


Šiame straipsnyje: Božolėvynastradicijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių