Pasauliui pasitinkant 2014-uosius – rekordiniai fejerverkai (papildyta)

Žaižaruojančios naujametės šviesos iš pradžių nutvieskė Naujosios Zelandijos, vėliau – Australijos dangų. Pirmą kartą per daugiau kaip 10 metų fejerverkai buvo šaudomi nuo Sidnėjaus operos rūmų.

Jau pokši fejerverkai – pasaulis pasitinka Naujuosius metus.

Žaižaruojančios naujametės šviesos iš pradžių nutvieskė Naujosios Zelandijos, vėliau – Australijos dangų. Pirmą kartą per daugiau kaip 10 metų fejerverkai buvo šaudomi nuo Sidnėjaus operos rūmų.

Tuo tarpu pietų Prancūzijoje esančiame nudistų paplūdimyje susirinkę 500 nuogalių 2014-ųjų sutikimą pradėjo maudynėmis. Labiau prisidengę rinkosi į Dinardo paplūdimį šalies vakaruose. 

Ką žada Arklio metai, galite sužinoti ČIA


Sidnėjus pasaulines 2014 metų sutiktuvių linksmybes antradienį pradėjo įspūdingais fejerverkais – pirmaisiais iš virtinės šviesų šou, kurie pasitiks Naujuosius metus nuo Honkongo iki pasaulinio rekordo siekiančio Dubajaus.

Septynios tonos raketų nušvietė dangų virš didžiausio Australijos miesto, ir pirmą kartą per daugiau kaip 10 metų fejerverkai buvo šaudomi nuo Operos rūmų.

„Jie buvo absoliučiai fantastiški“, - sakė Murphy Robertsonas (Merfi Robertson) iš Denverio Jungtinėse Valstijose, atvykusi pažiūrėti Sidnėjaus fejerverkų, kurie atsiėjo 6 mln. Australijos dolerių (5,4 mln. JAV dolerių) ir į miesto uostą priviliojo maždaug 1,5 mln. žiūrovų.

„Operos rūmai buvo fantastiški, bet mane tikrai sužavėjo žiežirbos, auksinė žiežirbų užuolaida, krintanti nuo tilto“, - sakė ji.

Šiemet buvo surengta rekordiškai daug fejerverkų – net trys, 21 val., 22 val. 30 min. ir vidurnaktį.

Sidnėjaus merė Clover Moore (Klover Mur) anksčiau sakė, kad šiemet naujametis šou bus „didesnis nei bet kada“.

Dubajuje Artimuosiuose Rytuose, kuris siekė patekti į Guinnesso (Gineso) rekordų knygą, buvo iššaudyta daugiau kaip 400 tūkst. fejerverkų raketų.

Įspūdingas šou truko maždaug 6 minutes ir driekėsi net 100 pakrantės kilometrų, nors pagrindinis jo taškas buvo aukščiausias pasaulio pastatas - 830 m aukščio „Burj Khalifa“.

Žmonės gatvėse fotografavo raketų nušviečiamą dangų. „Tai – nuostabu, - sakė 35 metų siras May Hinnawi (Majus Hinavis). – Papasakosiu savo vaikams ir vaikaičiams, kad buvau čia ir mačiau šį renginį“.

Kuveitas pasaulinį rekordą buvo pasiekęs 2011 metais, kai per valandos trukmės šou buvo iššautos 77 282 fejerverkų raketos.

Viena pirmųjų 2014 metus sutiko Tonga. Šioje Ramiojo vandenyno regiono valstybėje buvo surengtos šventinės maldos, kurių kulminacija buvo šaudymas iš bambuko vamzdžių.

Rusijos laivo, jau aštuonias dienas įstrigusio prie Antarktidos krantų, keleiviai ir įgulos nariai sutiko Naujuosius metus vakarėlyje su gėrimais ir dainomis, laukdami, kol liausis pūga ir galės atskristi Kinijos sraigtasparnis, kuris turi juos išgelbėti.

Jie sugiedojo specialiai šia proga sukutą himną.

Viršutiniame laivo „Akademik Šokalskij“ denyje, kaip matyti „YouTube“ paskelbtame įraše, Australazijos antarktinė ekspedicija giedojo, kaip „smagu daryti mokslą Antarktyje“, neužmiršdama choru ir pasiskųsti, kad „velniškai didi gėda, kad tebesame įstrigę čia“.

Kiek vėliau Naujuosius sutinko kiti didieji Azijos miestai, tarp jų – Honkongas, rengiantis didžiausias Naujųjų sutiktuves per savo istoriją.

Honkonge fejerverkai šaudyti nuo dangoraižių ir į kilometro ilgio liniją Viktorijos uoste sustatytų baržų. Naujieji Metai šioje šalyje pasitikti su fejerverkais ir muzika.

Japonijoje gyventojai šventei pirko krabus, tunų sašimius ir kitus delikatesus. Ypač gyva prekyba galėjo pasigirti makaronų pardavėjai – makaronų valgymas Naujųjų metų išvakarėse Japonijoje laikomas simboliniu: taip linkima ilgo gyvenimo.

Milijonai japonų anksti ryte tradiciškai lankys šventyklas ir mels taikos giminaičiams. Sutikdami Naujuosius Metus Tokijuje gyventojai ir miesto svečiai į orą paleido daugybę balionų.

Tačiau „supertaifūno“ „Haiyan“ nusiaubtuose Filipinų regionuose šventinė nuotaika yra prislopinta. Taklobane, kuris nuo lapkričio 8-osios taifūno nukentėjo labiausiai, pareigūnai rengiasi vidurnakčio fejerverkui, kuris, kaip tikimasi, pakels nuotaiką, nors čia yra žuvę ar dingę beveik 8 tūkst. žmonių.

Pagalbos agentūros taip pat organizavo nemokamus koncertus arba dalijo maistą tradicinei Naujųjų metų išvakarių vakarienei.

Mažame, sugriautame San Isidro kaime gyventojai vis dar kenčia siaubingą mirties dvoką – po tragedijos praėjus daugiau kaip septynioms savaitėms, čia viename lauke tebeguli į juodus maišus sukišti lavonai, iš viso – 1,4 tūkstančio.

Tuo tarpu Seulas 2014 metus pasitiko sena tradicija – 33-imis 15-ojo amžiaus bronzinio varpo dūžiais. 

Singapūre žmonės suplūdo į finansinį rajoną stebėti fejerverko, o į Marinos įlanką leido baltus rutulius su norais 2014 metams.

Indonezijos sostinės Džakartos centre buvo įrengta 12 scenų pasirodymams, kurie atspindėjo šio didžiulio salyno kultūrinę įvairovę.

Tačiau saugumu rūpinosi 6,5 tūkst. policininkų, nes buvo perspėjimų, kad ekstremistai šioje valstybėje, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai, gali rengti išpuolius. Dėl to įvairios šalys, tarp jų – kaimyninė Australija, yra paskelbusios perspėjimus savo piliečiams dėl kelionių į Indoneziją.

Indonezijos šariato bastione Banda Ačėje islamo policija konfiskavo tūkstančius pirotechnikos priemonių, nes miesto administracija pirmą kartą uždraudė Naujųjų metų šventimą.

„Neturėtų būti visiškai jokios veiklos metų sandūrai švęsti“, – sakė Banda Ačės šariato policijos aukšto rango pareigūnas Reza Kamilinas, kuris kalbėjo po to, kai Ulemų patariamoji asamblėja nusprendė, kad Naujųjų sutikimo šventė ar palinkėjimas „Linksmų Kalėdų“ mieste yra draudžiami dalykai.

Filipinuose per senųjų metų palydas fejerverkai sužeidė 260 žmonių. Daug jų prireikė rimtos medikų pagalbos.

Indijos mieste Mumbajuje švenčiantys žmonės džiaugiasi teismuose pasiekta pergale prieš vietos policiją. Ši pergalė reiškia, kad barai ir restoranai galės dirbti iki 5 val. ryto, o ne iki 1 val. 30 minučių.

Pernai dauguma naujametinių švenčių Indijoje buvo atšauktos po studentės mirtimi pasibaigusio grupinio išžaginimo, kuris visoje šalyje išprovokavo protestus ir dar nesibaigiančius svarstymus apie moterų teises.

Maždaug 2,3 mln. žmonių buvo susirinkę Rio de Žaneiro Kopakabanos paplūdimyje, kur buvo iššaudyta maždaug 24 tonos fejerverkų raketų. Mano, kad trečdalis susirinkusiųjų  - turistai. 

Dideli šou taip surengti Maskvos Raudonojoje aikštėje, Berlyne prie Brandenburgo vartų ir Londono centre, kur vidurnaktį aidėjo Didžiojo Beno dūžiai. Londone minios pratrūko sveikinimo šūksniais, kai parlamento bokšto laikrodis dūžiais paskelbė 2014 metų pradžią. Žmonės buvo susirinkę Temzės pakrantėse pasižiūrėti fejerverko prie „Londono akies“ apžvalgos rato. Maždaug 50 tūkst. žmonių dalyvavo „pirmajame pasaulio multisensoriniame fejerverke“, kurio metu vienoje vietoje ant minios krito ersikinis sniegas, valgomas bananų konfeti ir apelsinų kvapo burbulai.

Niujorko Taimso aikštė pratrūko džiaugsmu ir spalvotų konfeti lietumi, kai garsusis stiklinis laiko rutulys pamažu nusileido iki ribos, žyminčios paskutines sekundes iki 2014 metų.
Baigiantis pasaulinėms Naujųjų metų sutiktuvių linksmybėms, maždaug milijono žmonių, kurie nepabūgo šalčio ir kurių kai kurie aikštėje stovyklavo nuo ryto, choras skaičiavo paskutines senųjų metų sekundes.

Pati JAV Aukščiausiojo Teismo teisėja Sonia Sotomayor (Sonia Sotomajor) – kilusi iš Niujorko - paleido mechanizmą, kad garsusis, 5,5 tūkst. kg sveriantis spalvotas rutulys imtų leistis prie padalos, žyminčios vienų metų pabaigą ir kitų metų pradžią.

Taimso aikštė virš švenčiančios minios žėrėjo neoninėmis šviesomis.

Trys astronautai iš Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) pasirodė didžiuliame ekrane ir palinkėjo miniai laimingų Naujųjų metų. 

Šaltį žmonės ištvėrė iš dalies dėl daugelio „gyvų“ pasirodymų, tarp kurių buvo Melissos Etheridge (Melisos Eteridž) atlikta Johno Lennono (Džono Lenono) daina „Imagine“.

„Tikrai šalta, bet čia daug pramogų. Linksma!“, - sakė Sara iš Naujojo Džersio, kuri į aikštę atvyko septintą ryto, kad būtų pirmosiose žiūrovų eilėse.

Po to sekė šventės JAV miestuose į vakarus nuo Niujorko.

Keiptaunas Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) rengė nemokamą koncertą su fejerverkais ir 3D šou gruodžio 5-ąją mirusio Nelsono Mandelos garbei.

Kovos su apartheidu didvyrio gyvenimo vaizdai bus projektuojami ant miesto rotušės, kur jis pasakė savo pirmą kalbą 1990-aisiais išleistas į laisvę po 27 kalėjimo metų.

Vienas žmogus nuo fejerverkų žuvo Nyderlanduose, o kitas – Prancūzijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KUMETYS

KUMETYS portretas
Jei arklio metais art - tai ne uz pasara, Jeigu i kinkini - tai traukt tiktai karieta, Jei zvengt - tai tik is juoko ir lig asaru, Jeigu lenktynese - tai tik uz pirma vieta. O jeigu zmogiskai -tai visko tik gerai, Kad rytdiena sauni isaustu velniskai!su arkliskais 2014!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių