Pasaulio ūkių galingieji ruošiasi kovoti su pasiūlos pertekliumi pramonėje

  • Teksto dydis:

Pirmaujančius pasaulio ūkius vienijantis Didysis dvidešimtukas (G20) sukurs pasaulinį forumą, kuris kovos su pasiūlos pertekliumi pasaulio pramonėje, Kinijoje vykstančiame aukščiausiojo lygio susitikime pirmadienį pareiškė Europos Sąjungos (ES) aukšto rango diplomatas.

Baigiamajame susitikimo komunikate bus pažymėta, kad „pagrindinė rinkos iškraipymų priežastis yra tokios priemonės kaip subsidijos“ ir kad bus sukurtas forumas, kuris „stebės“ perteklinių pajėgumų mažinimo „procesą“, pareiškė jis reporteriams.

Ypač didelis pasiūlos perteklius slegia pasaulio plieno pramonę.

Pusę pasaulyje pagaminamo plieno gamina Kinija, kurią JAV ir Europos Sąjunga (ES) kaltina dempingu.

Nesutariančios šalys jau nustatė antidempingo muitus viena kitos produktams įvairiuose sektoriuose.

Tačiau dėl mažų plieno kainų didelių nuostolių patiria ir Kinijos įmonės, ir Pekinas, kuris ne kartą žadėjęs sumažinti plieno gamybos pajėgumų perteklių šalyje.

Pasak ES diplomato, Kinija baigiamajame aukščiausiojo lygio susitikimo komunikate nebus konkrečiai paminėta. Jo teigimu, Pekinas pažadėjo dalyvauti forume.

„Šio konkretaus rezultato norėjo pusė narių, – pareiškė jis. – Dabar, žinoma, mes turime vykdyti šį sprendimą ir imtis tolesnių veiksmų. Politiškai tai yra svarbus žingsnis.“

Pekinas yra pažadėjęs iki 2020 metų turimus 1,2 mlrd. tonų pajėgumus sumažinti 100–150 mln. tonų.

Priešintis protekcionizmui

„Mes sutarėme remti tarptautinės prekybos sistemą ir priešintis protekcionizmui“, – po G20 viršūnių susitikimo sakė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas)

Laisvesnė prekyba yra dilema kelių šalių vadovams, kuriems tenka susidurti su augančiu populizmu ir suvokimu, jog pasaulinė ekonominė tvarka, kurią atspindi G20, neveikia paprastiems žmonėms. Nuogąstauta, kad G20 viršūnių susitikimas Kinijoje iš viso neduos jokių realių rezultatų, nes šiuo metu nėra jokios rimtos krizės, kuri skatintų lyderius ignoruoti augantį populizmą.

Xi Jinpingas nenurodė, kokių konkrečių priemonių ketina imtis G20 šalys, kad liberalizuotų prekybą.

Beje, pati Kinija yra Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos kaltinama dėl to, jog pažeidžia tarptautinės prekybos taisykles ir riboja prieiga prie savo milžiniškos rinkos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Pigios prekės nepatinka, PVM per mažas?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių