„Pasaulio švarinimo dienoje“ dalyvavo 13 mln. žmonių

  • Teksto dydis:

13 mln. žmonių iš 144 šalių ir teritorijų savaitgalį dalyvavo „Pasaulio švarinimo dienoje“, didžiausioje taikioje pilietinėje akcijoje, kuriai buvo vadovauta iš Talino.

Anot akcijos organizatorių būstinės atstovų, tebeskaičiuojami rezultatai rodo, kad didžiausią indėlį įnešė indoneziečiai, pakistaniečiai ir JAV gyventojai – jų atitinkamai dalyvavo 3,3 mln., 3 mln. ir 1,5 milijono. Kirgizijoje prie planetos švarinimo pastangų prisidėjo didžiausia dalis gyventojų – 7 procentai.

Akcija prasidėjo penktadienį 23 val. Estijos (ir Lietuvos) laiku ir baigėsi šeštadienį paryčiais.

Organizatorių teigimu, svarbiausia yra ne dalyvių skaičius, o šimtams milijonų žmonių išsiųsta žinia.

„Nutiko tai, kas turėjo nutikti. Tikrosios sėkmės neįmanoma apibūdinti skaičiais“, – pareiškė fondo „Let's Do It!“ ryšių su partneriais vadovė Merili Vares.

„Planetai mes nereikalingi – mums reikalinga planeta“, – sakė fondo „Let's Do It!“ valdybos pirmininkė Eva Truuverk (Eva Truverk).

„Šiandien tikrai manau, kad mes, kaip žmonija, turime daugiau vilties“, – pridūrė ji.

Organizatorių duomenimis, Estijoje apie 9 500 žmonių rinko šiukšles 300 vietovių visoje šalyje, o kiekvienas dalyvis vidutiniškai surinko po 500 litrų šiukšlių.

Iš viso 11 šalių buvo priverstos atidėti savo švarinimo kampanijas – daugiausia dėl oro sąlygų. Stichijas stebinčios organizacijos šįkart užfiksavo šešis aktyvius atogrąžų ciklonus, taifūnus ir uraganus, kurie sunkino dalyvavimą akcijoje tokiose valstybėse ir regionuose kaip Filipinai, Honkongas, Taivanas, Pietų Korėja, Makao, kelios JAV valstijos ir Dominikos Respublika.

Kai sąlygos ir vėl bus saugios, šiose pasaulio vietovėse švarinimo kampanija atsinaujins, o dar šimtai tūkstančių potencialių dalyvių net pagerins šeštadienį surinktų šiukšlių statistiką.

„Pasaulio švarinimo diena“ prasidėjo Fidžyje ir baigėsi Amerikos Samoa. Akciją rėmė ne vienos šalies lyderis, o Estijos, Kirgizijos ir Gruzijos prezidentai patys joje dalyvavo.

Pasaulinis judėjimas „Let's do it!“ (Padarykime!) prasidėjo Estijoje 2008 metais, kai 50 tūkst. žmonių stengėsi išvalyti visą šalį vos per vieną dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių