Pasaulio spaudos fotografijos apdovanojimas atšauktas dėl manipuliavimo skandalo

  • Teksto dydis:

Prestižinio Pasaulio spaudos fotografijos (World Press Photo, WPP) konkurso organizatoriai atšaukė vieną svarbų apdovanojimą, kai buvo iškelta kaltinimų, jog toje kategorijoje laimėjusios nuotraukos, esą vaizduojančios nepagražintą tikrovę Belgijos pramonės mieste Šarlerua, iš tiesų buvo surežisuotos.

WPP pranešime sakoma, kad šių metų apdovanojimas Aktualių problemų kategorijoje, skirtas Giovanni Troilo (Džovaniui Troilui) už ciklą „Tamsi Europos širdis“ (The Dark Heart of Europe), buvo atšauktas dėl „klaidinančios informacijos“.

„Ta istorija neatitinka konkurso taisyklių, todėl apdovanojimas privalo būti atšauktas“, – sakoma organizatorių pranešime. WPP paaiškino, kad buvo nustatyta, jog viena iš tų nuotraukų iš tikrųjų buvo padaryta Briuselyje.

„Troilo telefonu ir elektroniniu laišku patvirtino, jog ta nuotrauka buvo padaryta ne Šarlerua – priešingai tam, ką jis pateikė konkursui. Ši suklastota informacija yra dalyvavimo 2015 metų konkurse taisyklių pažeidimas“, – pridūrė organizatoriai.

Tas ciklas, sutelkiantis dėmesį į miestų nuosmukį Europoje, išprovokavo prieštaringus vertinimus ir pyktį Šarlerua, o miesto meras pareiškė, kad nuotraukų vaizdai yra „didelis tikrovės iškraipymas“ bei ragino atšaukti apdovanojimą.

Laiške organizatoriams meras Paulis Magnette'as (Polis Manjetas) protestavo dėl fotografijos, vaizduojančios nutukusį vyrą apnuoginta krūtine, kuris, kaip buvo parašyta prieš nuotraukos, gyvena viename iš pavojingiausių Šarlerua rajonų.

P.Magnette'as pareiškė, kad tas vyras iš tikrųjų yra daugeliui gerai pažįstamas vietos vyninės savininkas, o visas nuotraukų ciklas esą iš esmės klaidingai vaizduoja padėtį Šarlerua.

„Štai kodėl prašome jūsų apsvarstyti galimybę atšaukti apdovanojimą“, – rašė meras.

Tos fotografijos taip pat išprovokavo audrą socialiniuose tinkluose. WPP organizatoriai iš pradžių gynė G.Troilo, sakydami, kad neįžvelgia nieko smerktina nuotraukoje, kurioje matoma automobilyje besimylinti porelė. Kritikai tvirtino, kad ta nuotrauka buvo surežisuota, nes vienas iš jos veikėjų buvo fotografo pusbrolis.

Atlikus pirminį tyrimą buvo padaryta išvada, kad „nėra priežasčių abejoti fotografo sąžiningumu atliekant savo darbą“, bet trečiadienio vakarą paskelbtame WPP pranešime sakoma, kad tos nuotraukos buvo diskvalifikuotos, gavus naujos informacijos.

Kai kurie fotografų bendruomenės nariai kritikavo WPP dėl pastangų ginti G.Troilo, ypač kai konkurso organizatoriai priešpaskutiniame atrankos etape atmetė 20 proc. nuotraukų dėl per didelio manipuliavimo.

Atlikus naujausia WPP tyrimą, buvo konstatuota, kad G.Troilo nuotrauka, kurioje matomas tapytojas, dirbantis su pozuotojais, buvo padaryta Briuselyje, o ne Šarlerua, sakoma pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių