Pasaulio musulmonai švenčia pranašo gimtadienį

  • Teksto dydis:

Viso pasaulio musulmonai – nuo galvas į būgnų ritmą kratančių sufijų Irako Kurdistane iki žaislais apdovanotų vaikų Libijoje ir saldžių gardėsių sulaukusių merginų Egipte – antradienį minėjo savo pranašo Muhammado (Muhamado) gimtadienį.

Praėjus beveik 1450 metų nuo Mohammedo gimimo Mekoje, šiandieninėje Saudo Arabijoje, musulmonai sunitai jo gimtadienį švenčia ne tik prisimindami savo protėvių ritualus, bet ir laikydamiesi naujų tradicijų. Šiitai pranašo gimimo dieną minės tik savaitgalį.

Libijos Bengazio mieste šventė prasidėjo pirmadienį vakare. Po spalvotų švieselių girliandomis sutūpę laimingi vaikai išpakavo gautas dovanas – dažniausiai tai buvo nauji drabužiai ar plastikiniai žaislai.

Nors juos supančių pastatų sienose dar matyti kulkų žymės, likusios po 2011-ųjų sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas kelis dešimtmečius valdęs diktatorius Muamaras Kadhafi (Muamaras Kadafis), tačiau šventinis džiaugsmas leido užmiršti visus sunkumus.

Egipte saldainių parduotuvės prigamino tradicinių Mavlido (pranašo gimimo) nuotakų – iš cukraus masės pagamintų figūrėlių, kurios puošiamos popieriniais sijonėliais, blizgučiais ir dirbtinėmis gėlėmis.

Tradiciškai šias lėles jauni vyrai dovanoja savo būsimoms nuotakoms kartu su kitais tradiciniais saldumynais, pagamintais iš įvairiausių džiovintų vaisių ir riešutų.

Irako šiauriniame Akros mieste sufijai turi savo ritualą. Plačiomis kelnėmis ir prie jų derančiais švarkais apsirengę, medžiaginiais diržais apsijuosę vyrai meldžiasi stovėdami puslankiu. Besimelsdami jie purto galvas su ilgais garbanotais plaukais pagal mušamo būgno ir maldos žodžių ritmą.

Nors antradienis Irake yra šventinė diena, tačiau dauguma šios daugiausiai šiitų gyvenamos šalies gyventojų pranašo gimimo dieną minės tik sekmadienį.

Tuo metu griežtosios linijos sunitai visiškai nepripažįsta Mavlido, kurį laiko naujųjų laikų musulmonų švente.

Kai 2014 metais džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ užėmė Mosulą, ji uždraudė švęsti pranašo gimtadienį.

Šiemet 2017 metų vasarą iš kovotojų atsiimtame vis dar smarkiai suniokotame mieste žmonės jau mini šią šventę.

Kukliuose namuose šeimos dalinasi datulių sausainiais, visame mieste skamba tradicinės maldos.

Už kelių tūkstančių kilometrų esančiame Pakistane mečetės šia proga pasipuošė spalvotomis girliandomis, o Maroke šią dieną karalius skelbia amnestiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių