Pasaulio lyderiai, atstatydinti arba pasitraukę dėl teisinių priežasčių

  • Teksto dydis:

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff (Dilma Rusef) trečiadienį tapo naujausia pasaulio politine lydere, pašalinta dėl teisinių priežasčių, kai Senatas surengė jai apkaltą.

D.Rousseff prisidėjo prie virtinės lyderių, pašalintų iš postų per oficialius apkaltos procesus arba atsistatydinusių dėl teisinių iššūkių.

61 iš 81 balsavusio brazilų senatoriaus pripažino anksčiau nuo pareigų nušalintą lyderę kalta dėl neteisėtų manipuliacijų valstybės biudžeto rodikliais.

Ne visi pasaulyje surengti apkaltos procesai buvo sėkmingi. Bene geriausiai žinomas laimingasis – buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas), 1999 metais išsilaikęs poste, nors jį mėginta atstatydinti dėl sekso skandalo.

Pašalinti parlamento

Venesuela, 1993 m.

Tuometis prezidentas Carlos Andresas Perezas (Karlas Andresas Peresas) buvo apkaltintas valstybės lėšų grobstymu ir neteisėtu praturėjimu ir nušalintas 1993 metų gegužę. Jo atstatydinimą Kongresas patvirtino 1993 metų rugpjūčio 31 dieną.

Dabartinis Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) kovoja prieš pasiūlymą surengti referendumą dėl valstybės vadovo atstatydinimo.

Ekvadoras, 1997 ir 2005 m.

Prezidentas Abdala Bucaramas (Abdala Bukaramas), apkaltintas viešųjų lėšų pasisavinimu, buvo pašalintas iš pareigų 1997 metų vasario 6 dieną dėl „fizinio ir protinio nepajėgumo“, praėjus šešiems mėnesiams nuo jo prisaikdinimo.

2005 metų balandį Ekvadoro prezidentas Lucio Gutierrezas (Lusijus Gutjeresas) buvo apkaltintas, kad vykstant liaudies sukilimui prastūminėjo į šalies aukščiausiąjį teismą savo šalininkus, ir buvo pašalintas iš posto.

Peru, 2000 m.

Prezidentas Alberto Fujimori (Albertas Fudžimoris) 2000 metų lapkričio 21 dieną, būdamas Tokijuje, faksu informavo apie savo sprendimą atsistatydinti. Jis gavo Japonijos pilietybę, nes yra japonų imigrantų sūnus.

Kongresas atsisakė pripažinti jo atsistatydinimą ir nubalsavo pašalinti A.Fujimori iš posto bei uždrausti 10 metų dirbti valstybės tarnyboje. 2006-aisiais jis atvyko į Čilę, kur buvo suimtas, o kitais metais – išduotas Peru. A.Fujimori buvo nuteistas kalėti 25 metus už įsakymus žudyti civilius ir už korupciją.

Indonezija, 2001 m.

Abdurrahmanas Wahidas (Abdurahmanas Vahidas), apkaltintas nekompetencija ir korupcija, buvo pašalintas iš posto 2001 metų liepos 23 dieną.

Lietuva, 2004 m.

2004 metų balandžio 6-ąją prezidentas Rolandas Paksas buvo pašalintas iš posto, kai buvo apkaltintas suteikęs Lietuvos pilietybę savo dosniausiam rėmėjui – Rusijos verslininkui Jurijui Borisovui. Lietuvoje jam uždrausta dirbti valstybės tarnyboje, bet R.Paksas 2009 metais buvo išrinktas į Europos Parlamentą.

Paragvajus, 2012 m.

Fernando Lugo (Fernandas Lugas) buvo pašalintas iš prezidento posto 2012 metų birželio 22 dieną dėl aplaidaus pareigų vykdymo. Šis sprendimas buvo susijęs su šalies vadovo vaidmeniu viename ginče dėl žemės, nusinešusiame 17 žmonių gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių