Paryžiuje po rekonstrukcijos atidarytas P. Picasso muziejus

  • Teksto dydis:

Praėjus kiek daugiau nei penkeriems metams nuo uždarymo atnaujinimui, kuris iš tikrųjų turėjo trukti dvejus metus, Paryžiaus Pablo Picasso (Pablo Pikaso) muziejus šeštadienį atvėrė duris, vis dar netylant ginčams dėl šio 52 mln. eurų atsiėjusio projekto.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) per ceremoniją sakė, kad šis muziejus yra „vienas nuostabiausių pasaulyje ir vienas labiausiai jaudinančių, nes sutelkia didelį ir gausų garsiausio 20-ojo amžiaus menininko darbą“.

Tačiau ceremonija nelabai nuslėpė pagiežą dėl šio projekto, kurį lydėjo muziejaus direktorės atleidimas, griežti menininko sūnaus žodžiai, vėlavimas ir didžiulis biudžeto viršijimas.

Muziejus, įsikūręs 17-ojo amžiaus baroko rūmuose istoriniame Paryžiaus Marė kvartale, buvo iš pagrindų modernizuotas ir dabar užima daugiau kaip dvigubai didesnį plotą.

Tačiau kaina 22-iem mln. eurų viršija biudžetą dėl padidėjusio darbų masto, kilo konfliktas tarp P.Picasso sūnaus Claude'o (Klodo) ir Prancūzijos vyriausybės, o beveik dešimtmetį muziejui vadovavusi Anne Baldassari (An Baldasari) šio darbo nebedirba.

Muziejus, kuris pirmą kartą duris atvėrė 1985 metais, didžiuojasi viena didžiausių pasaulyje P.Picasso darbų kolekcija – maždaug 5 tūkst. paveikslų, piešinių, skulptūrų, keramikos darbų, fotografijų ir dokumentų.

Šis ispanų menininkas beveik visą savo gyvenimą praleido Prancūzijoje ir dauguma muziejaus eksponatų po dailininko mirties 1973 metais buvo palikti Prancūzijos valstybei.

Kitus eksponatus padovanojo menininko šeimos nariai, tarp jų – našlė Jacqueline (Žaklin).

F.Hollande‘as per atidarymą taip pat pasinaudojo proga ir teisino šiuolaikinį JAV menininką Paulą McCarthy (Polą Makartį), kurio prieštaringai vertinamas pripučiamas kūrinys Paryžiaus Vandomo aikštėje, turintis abstrakčiai vaizduoti Kalėdų eglę, bet daugeliui panašus į didžiulį žalią sekso žaislą, tapo vandalų taikiniu ir buvo pašalintas.

Prezidentas pasmerkė „kvailumo aktą, kuris nulemia menininko užpuolimą ar jo darbo naikinimą“.

„Tautos talentą galima išmatuoti ta svarba, kurią ji priskiria menininkams“, – pridūrė F.Hollande‘as.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių