Paradoksas: D. Trumpas ir H. Clinton – nepopuliarūs laimėtojai

  • Teksto dydis:

Tai yra 2016 metų JAV prezidento rinkimų paradoksas: Hillary Clinton (Hilari Klinton) ir Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) praktiškai yra užsitikrinę tarpusavio kovą per balsavimą lapkričio mėnesį ir vis dėl to abu yra labai nepopuliarūs.

Du trečdaliai (65 proc.) rinkėjų nepalankiai vertina respublikonų pretendentą milijardierių ir tik ketvirtadalis (25 proc.) apie jį galvoja teigiamai, rodo neseniai atlikta „The Wall Street Journal“ ir NBC apklausa.

H.Clinton atveju 56 proc. ją vertina nepalankiai ir tik 32 proc. – palankiai, parodė ta pati apklausa.

CNN šią savaitę atlikta apklausa parodė, kad jų „nepopuliarumas“ yra atitinkamai 56 ir 49 procentai.

„Istoriškai tokio dalyko nesame matę, – sakė Ajonos koledžo (Iona College) politologė Jeanne Zaino (Džin Zaino). – Vienas dalykas būtų, jei turėtum vieną, bet čia ... abu favoritai.“

69 metų D.Trumpas, neprognozuojamas pašalietis politikos srityje, kuris niekada nėra dirbęs renkamame poste, nemažas rinkėjų grupes atstūmė įžeidimais moterims, meksikiečiams ir musulmonams.

Tuo tarpu labai patyrusiai ir apdairiai H.Clinton buvo sunku patraukti daug tų rinkėjų, kuriems sunku susieti save su šia 68 metų pretendente į Baltųjų rūmų šeimininkus.

Tad kaip šie du pretendentai išvis galėjo tapti tikėtinais savo partijų kandidatais?

„Tai susiję su tuo, kaip mes atrenkame kandidatus“, – sakė Kolumbijos universiteto profesorius Robertas Shapiro (Robertas Šapiras).

2012 metais tik 16 proc. balsuoti galėjusių amerikiečių dalyvavo pirminiuose partijų rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių