PAR valdžioje – didelės permainos

Griūva Pietų Afrikos Respublikos (PAR) vyriausybė. Prezidentui Thabo Mbeki paskelbus apie ketinimą atsistatydinti, savo postus nusprendė palikti ir vienuolika ministrų.

Apie tokį politikų sprendimą antradienį pranešė PAR prezidentūra. Pats prezidentas žada atsistatydinti ketvirtadienį.

Vienas iš vienuolikos atsistatydinti ketinusių ministrų, finansus kuravęs Trevoras Manuelis antradienį pranešė, kad šalies valdančioji partija – Afrikos Nacionalinis Kongresas – paprašė jo pasilikti vyriausybėje. Politikas tikina sutikęs, todėl liks dirbti vyriausybėje. T.Manuelis dėl savo vykdytos finansų politikos buvo pelnęs didelę investuotojų pagarbą.

Afrikos Nacionalinio Kongreso vienybę skaldo dviejų įtakingų partijos narių nesutarimai. Viena partijos dalis palaiko šalies vadovą T.Mbeki, kita – partijos lyderį Jacobą Zumą. Pastarasis siekia tapti šalies vadovu kitąmet numatytuose prezidento rinkimuose.

T.Mbeki nusprendė trauktis iš šalies vadovo posto po to, kai jam buvo mesti kaltinimai, jog šis kišosi į tyrimą, kuriame J.Zumai buvo pateikti kaltinimai korupcija.

Šalies vadovą šiame poste laikinai pakeis Afrikos Nacionalinio Kongreso pirmininko pavaduotojas Kgalema Motlanthe, kuris yra laikomas artimu J.Zumos sąjungininku. K.Motlanthe valstybei vadovaus iki kitąmet numatytų prezidento rinkimų.

Pirmadienį J.Zuma patikino šalies verslo bendruomenę, kad pasikeitus PAR valdžiai, ekonominė šalies politika nesikeis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių