Palestinos ir Izraelio derybos iššaukė taiką?

Izraelio ir palestiniečių lyderiai ketvirtadienį pradėjo pirmąsias per pastaruosius 20 mėnesių tiesiogines derybas Vašingtone ir susitarė susitikti kas dvi savaitės, siekiant per metus išspręsti pagrindinius nesutarimus.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas pažadėjo antrąjį derybų ratą surengti rugsėjo 14-15 dienomis Artimuosiuose Rytuose, tikriausiai Egipto Raudonosios jūros kurorte Šarm aš Šeiche.

Atidarydama keturias valandas Vašingtone trukusias derybas, JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sakė suprantanti "įtarumą ir skepticizmą" dėl šių susitikimų.

"Žinau, kad susėsti prie šio stalo nebuvo lengva", - H.Clinton sakė M.Abbasui ir B.Netanyahu sietynais papuoštoje salėje Valstybės departamente, kurioje susirinko abiejų pusių delegacijos.

"Ačiū už jūsų drąsą ir įsipareigojimą", - pridūrė ji.

Po trečiadienį pasakytų iškilmingų ir simbolinių kalbų bei vakarienės Baltuosiuose rūmuose su JAV prezidentu Baracku Obama B.Netanyahu ir M.Abbasas pagaliau galėjo aptarti esminius klausimus, pateikę pirminius reikalavimus.

Jie abu sėdėjo abipus H.Clinton, o už jų nugarų buvo sustatytos nacionalinės vėliavos.
"Tikime, kad būsite pasiruošę pripažinti Izraelį žydų valstybe", - B.Netanyahu sakė palestiniečių vadovui.

Toks pripažinimas būtų politiškai sudėtingas M.Abbasui, nes jis gali sužlugdyti reikalavimus leisti sugrįžti palestiniečiams pabėgėliams, pasitraukusiems iš Izraelio po žydų valstybės įkūrimo 1948 metais.

Po dviejų palestiniečių kovotojų atakų prieš žydų naujakurius okupuotame Vakarų Krante B.Netanyahu dar kartą pabrėžė, jog būtina užtikrinti Izraelio saugumą, atkartodamas trečiadienį Baltuosiuose rūmuose pasakytą savo kalbą.

"Tikra taika turi atsižvelgti į tikruosius Izraelio saugumo poreikius", - aiškino jis.
M.Abbasas atrodė linkęs siekti susitaikymo.

"Saugumą laikome esminiu ir gyvybiškai svarbiu tiek mums, tiek jums, ir nesutiksime, kad kas nors vykdytų kokių nors veiksmų, kurie pažeistų jūsų arba mūsų saugumą", - pabrėžė jis.

Palestiniečių lyderis sakė, kad antradienį įvykęs incidentas, per kurį buvo nušauti keturi izraeliečiai naujakuriai, šiuo metu yra tiriamas.

Tačiau jis taip pat laikėsi reikalavimų dėl žydų nausėdijų.

"Raginame Izraelio vyriausybę įsipareigoti baigti visas statybas nausėdijose ir visiškai atšaukti embargą Gazos Ruožui", - sakė M.Abbasas.

Izraelis griežtai kontroliuoja patekimą ir išvykimą iš Gazos Ruožo, kurį kontroliuoja palestiniečių islamistų judėjimas "Hamas", nesutariantis su M.Abbaso vadovaujama Palestinos Autonomija ir griežtas taikos derybų su Izraeliu priešininkas.

Prieš susitikimą už uždarų durų, kur pradėti svarstyti esminiai klausimai, dėl kurių žlugo ankstesnės pastangos susitarti dėl taikos, abu lyderiai energingai paspaudė vienas kitam rankas, o M.Abbasas parodė B.Netanyahu iškeltus nykščius.

JAV specialusis pasiuntinys Artimiesiems Rytams George'as Mitchellas po pusantros valandos trukusio pirmojo derybų posėdžio, kuriame dalyvavo jis, H.Clinton, M.Abbasas ir B.Netanyahu, vadino procesą "vaisingu". Pasak jo, abi šalys sutarė, jog pagrindinės problemos gali būti išspręstos per metus.

Vėliau B.Netanyahu ir M.Abbasas susitiko akis į akį, nedalyvaujant netgi padėjėjams ir vertėjams. Pareigūnai sakė, kad jųdviejų pokalbis truko 93 minutes.

Palestiniečiai nurodė, kad M.Abbasas šiame asmeniniame susitikime pakartojo, kad nausėdijų statybos turi būti nutrauktos, kad būtų galima tęsti derybas.

Paskutinis abiejų lyderių, H.Clinton ir G.Mitchello susitikimas truko 18 minučių.
M.Abbasas ir B.Netanyahu susitarė tęsti derybas po dviejų savaičių ir vėliau kas dvi savaites rengti kitus susitikimus. G.Mitchellas ir H.Clinton pareiškė pageidaujantys dalyvauti būsimose derybose.

Vienas palestiniečių pareigūnas sakė, jog rugsėjo 14-15 dienomis derybos tikriausiai vyks Šarm aš Šeiche, kur yra vykę ankstesni susitikimai.

"Mūsų tikslas - išspręsti visus... pagrindinius klausimus per vienerius metus. Pačios šalys pasiūlė ir pritarė, jog jų nagrinėjimą būtų logiškiausia tęsti, pamėginus pirmiausiai suderinti susitarimo apmatus", - aiškino G.Mitchellas.

Toks susitarimas būtų mažiau detalus nei "visavertė sutartis", tačiau išsamesnis nei principų deklaravimas.

M.Abbasas anksčiau atsisakinėjo atnaujinti tiesiogines derybas, kol Izraelis visiškai nutrauks žydų nausėdijų plėtrą palestiniečių teritorijose, tačiau vėliau nusileido, spaudžiant B.Obamai.

Kita vertus, palestiniečių lyderis perspėjo, jog derybos nutrūktų, jeigu statybos nausėdijose būtų atnaujintos po rugsėjo 26 dienos, kai baigsis 10 mėnesių moratoriumas.

Paskurinės tiesioginės Artimųjų Rytų taikos derybos nutrūko 2008 metų gruodį, kai Izraelio pajėgos įsiveržė į Gazos Ruožą, atsakydamos į "Hamas" raketų atakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių