Pabėgėliai įkliūna į prekybos žmonėmis verpetus

Už kovą su prekyba žmonėmis atsakingų organizacijų atstovai konstatuoja, kad šio nusikaltimo mastai Europoje nemažėja, bet atsiranda vis naujų išnaudojimo būdų, įtraukiančių tiek moteris, tiek vaikus. Gilėjant pabėgėlių krizei, pastebima, kad jų stovyklose besiglaudžiantys paaugliai tampa nusikaltėlių taikiniu – iš Sirijos ir Irako atvykę vaikai įtraukiami į įvairius nusikaltimus.

Organizacija „Gelbėkit vaikus“ skaičiuoja, kad maždaug pusė pabėgėlių yra paaugliai. Ne vienerius metus pabėgėlių stovyklas stebinčios organizacijos atstovė teigia, kad kaip tik paaugliai dažniausiai atsiduria nusikaltėlių akiratyje, nes juos lengviausia priversti, pavyzdžiui, vagiliauti.

Kitų metų pradžioje Lietuvą turėtų pasiekti apie šimtas pabėgėlių, tarp jų greičiausiai irgi bus vaikų.

Išnaudotas vaikas turi gauti visapusišką pagalbą, sako vaiko teisių apsaugos kontrolierė. Deja, Lietuva dar nesugeba to padaryti.

„Svarbiausias dalykas yra tas, kad mūsų visuomenėje žmogus, kuris praeina visą integraciją, grįžta į savo aplinką, nėra apsaugotas nuo tolimesnio susidorojimo arba antraeilio įtraukimo. Tai yra labai didelis iššūkis. Tai nėra vien Lietuvos klausimas, – tai yra visur, bet reikia pripažinti, kad mūsų paslaugų sektorius yra labai silpnas“, – pasakojo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Prekyba žmonėmis – nėra vienos valstybės problema, teigia Jungtinės Karalystės kovos su šiuolaikine vergove komisaras, todėl šalių bendradarbiavimas – būtinas. Pernai Didžiojoje Britanijoje teismai nagrinėjo 69 bylas dėl šiuolaikinės vergovės, kuriose figūravo lietuvių pavardės.

„Paprastai trečiųjų šalių piliečiai stengiasi vesti Europos Sąjungos pilietes ir gauti teisę gyventi Europos Sąjungoje. Mes esame girdėję atvejų, kai žmonės buvo priversti dirbti žemės ūkyje, buvo uždaryti namuose, mokamas mažas atlyginimas arba visai nemokamas. Tačiau tuo viskas nesibaigdavo – gaujos priversdavo vyrus pasikviesti žmonas, o šios turėdavo teikti prostitucijos paslaugas“, – teigė Jungtinės Karalystės kovos su šiuolaikine vergove komisaras Kevinas Hylandas.

Jungtinės Karalystės komisaras teigia, kad šiuolaikinės vergovės aukų yra žymiai daugiau nei žino teisėsauga. Tik apie vieną iš penkių tokių nusikaltimų pranešama britų pareigūnams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių