P. Latuška priekaištauja Vakarams dėl nepakankamos reakcijos į įvykius Baltarusijoje

Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos narys Pavelas Latuška trečiadienį kritikavo Europos Sąjungą ir JAV dėl nepakankamos reakcijos į pastarųjų mėnesių įvykius Baltarusijoje.

„Kas nulėmė rugpjūčio 9-osios įvykius? Pirmoji priežastis buvo plataus masto rinkimų rezultatų klastojimas. Antrąja priežastimi tapo beprotiškas smurtas rugpjūčio 9-11 dienomis. Tai paskatino tęsti protestus ir išplėtė jų mastą. Į gatves išėjo milijonai baltarusių. Valdžia iš pradžių išsigando, dabar ji jau įveikė šią psichologinę krizę ir nusprendė sustiprinti represijas. Tuo metu į tai reikiamai nesureagavo nei ES, nei JAV ir kiti partneriai“, - sakė P. Latuška per vaizdo konferenciją, kurią surengė Džordžtauno universitetas ir Lenkijos ambasada Jungtinėse Valstijose.

„Tik kelios mūsų kaimynės užėmė aiškią poziciją – tai Lenkija, Lietuva, Latvija. O šiaip buvo tik deklaracijos, bet jokių realių žingsnių demokratinėms permainoms remti“, - apibendrino jis. Kartu politikas pabrėžė, jog Baltarusijos opozicija supranta, kad „tik nuo baltarusių priklauso pokyčiai šalyje“.

„(Dėl valdžios represijų) atsirado pabėgėlių baltarusių – Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje, Ukrainoje. Taip pat Vokietijoje. Tai – humanitarinė katastrofa. Mes laukiame, kad mūsų partneriai žengtų realius žingsnius Baltarusijos visuomenei remti“, - pridūrė P. Latuška.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Jų laimėtoju pasiskelbė ilgametis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka. Oficialiais duomenimis, jis surinko 80,1 proc. balsų, o opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicija. Buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų. Manifestacijos tęsiasi iki šiol. Daugelis opozicijos lyderių, bijodami persekiojimo, išvyko į užsienį.

P. Latuška 2002-2008 metais buvo Baltarusijos ambasadorius Lenkijoje, vėliau – Prancūzijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje. 2019 metų sausį jis buvo atleistas iš ambasadoriaus pareigų, o kovo mėnesį tapo Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro direktoriumi. Šio posto P. Latuška neteko šių metų rugpjūtį, kai parėmė žmones, protestuojančius prieš Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų klastojimą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
duokit pinigo, niekas protestuoti už dyką nenori

Akivaizdu kad

Akivaizdu kad portretas
Niekinga opozicinė šunauja inkšti, prašo homoseksualios ES pinigų. Mat jis pasiruošęs veltui parduoti Baltarusiją. Niekšas ir tiek.

Anonimas

Anonimas portretas
Mažai skyrė....revoliucijos kainuoja brangiau. Na ir Lukošius pasirodė ne bailys, nespruko iš šalies kaip nekurie, kuriems dabar paminklus statys. . Šaunuolis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių