Osamos bin Ladeno šeima deportuota iš Pakistano

Osamos bin Ladeno šeima anksti penktadienį buvo deportuota iš Pakistano į Saudo Arabiją - praėjus beveik metams po to, kai „al Qaeda“ lyderis žuvo per amerikiečių komandosų reidą, pranešė pareigūnai.

2001 metų rugsėjo 11-osios atakų sumanytojo tris našles su vaikais pakistaniečiai sulaikė po pernai gegužės 2 dieną įvykdytos slaptos JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) operacijos, per kurią žuvo iš Saudo Arabijos kilęs O.bin Ladenas.

Jis buvo nukautas į šiaurę nuo Pakistano sostinės Islamabado esančiame Abotabade, kur įsikūrę pasienio kariuomenės, vieno pėstininkų pulko ir karo medikų štabai.

Šiuo metu Vašingtonas ir Islamabadas stengiasi pataisyti tarpusavio santykius, kurie smarkiai pablogėjo paaiškėjus, kad labiausiai ieškomas pasaulio žmogus gyveno Pakistano elitinės karo akademijos pašonėje Abotabade.

Pakistaniečių pareigūnai jau nugriovė tą namą Abotabade ir iki O.bin Ladeno mirties metinių likus vos kelioms dienoms labai norėjo, kad jo šeimos deportavimas padėtų tašką šiame itin nesmagiame epizode.

O.bin Ladeno našlės ir dvi vyriausios dukros, kurios buvo laikomos 10 mėnesių, Pakistano teisme buvo nuteistos 45 dienas kalėti už neteisėtą atvykimą į šalį ir gyvenimą joje, be to, teismas nurodė jas deportuoti.

Maždaug vidurnaktį O.bin Ladeno šeima mikroautobusu buvo išvežta iš namo Islamabade, kuriame atliko tą prieš 10 dienų pasibaigusią bausmę.

Manoma, kad šeimos narių yra 12 - trys našlės, aštuoni vaikai ir vienas vaikaitis, tačiau Vidaus reikalų ministerijos atstovas sakė, kad buvo nurodyta deportuoti 14 O.bin Ladeno giminaičių.

Jie buvo nuvežti į Islamabado oro uostą ir įsodinti į specialų lėktuvą, kuris į Saudo Arabiją išskrido jau penktadienį, kelios minutės iki 2 val. vietos (0 val. Lietuvos) laiku.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas sakė: „Lėktuvas išskrido į Saudo Arabiją“.

Šeima turėjo būti deportuota po bausmės atlikimo praėjusią savaitę, bet procedūros užsitęsė - oficialiai dėl to, kad buvo nebaigti teisiniai formalumai. Tačiau kalbama, kad Saudo Arabija nelabai norėjo priimti šios liūdnai pagarsėjusios šeimos.

Galiausiai ketvirtadienį vienas pakistaniečių saugumo pareigūnas sakė, kad „vėlai vakare kai kas išsiplėtojo“ ir buvo galima šeimą išsiųsti.

Šeimos advokatas Atifas Ali Khanas praėjusią savaitę sakė, kad O.bin Ladeno našlė jemenietė Amal Abdulfattah ir jos penki vaikai jau iš Saudo Arabijos gali būti išsiųsti į Jemeną.

30 metų A.Abdulfattah, O.bin Ladeno jauniausia, ir kaip pranešama, mylimiausia žmona, ją tardžiusiems pakistaniečių pareigūnams sakė, kad jos vyras jau slapstydamasis Pakistane tapo keturių vaikų tėvu, rodo policijos ataskaita, kurią praėjusį mėnesį matė AFP.

O.bin Ladeno aptikimas Abotabade sudavė labai stiprų smūgį JAV ir Pakistano santykiams ir davė pretekstą kaltinimams, kad Pakistanas bendrininkavo arba yra nekompetentingas.

Po rugsėjo 11-osios atakų pabėgęs iš Afganistano, O.bin Ladenas vežiojo šeimą po Pakistaną, o 2005-aisiais apsigyveno trijų aukštų name siena aptvertoje valdoje Abotabade.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių