OPEC susitarė, tik kas iš to?

Naftą eksportuojančių valstybių organizacija (OPEC) Alžyre praėjusią savaitę netikėtai pasiekė susitarimą dėl naftos gavybos apribojimo, jis nėra pakankamas, kad naftos kaina kiltų. Kita vertus, tai nereiškia, kad juodojo aukso kaina neaugs. Yra ir kitų reikšmingų veiksnių, kurie tai gali nulemti.

Skeptiški vertinimai

Praėjusią savaitę OPEC šalys susitarė dėl naftos gavybos sumažinimo nuo dabartinių 33,24 mln. iki 32,5–33 mln. barelių per dieną. Vis dėlto planuojamas gavybos sumažinimas – nepakankamai reikšmingas: pirma, bendra kartelio naftos pasiūla sumenks tik 2 proc., o tai nėra daug.

Antra, susitarimas apskritai gali žlugti: viena vertus, daugelis OPEC narių – smarkiai priklausomos nuo naftos eksporto, tad negali reikšmingai mažinti juodojo aukso gavybos; kita vertus, naftą ilgainiui pakeis atsinaujinantys energijos šaltiniai, tad per likusį laiką bus siekiama išsiparduoti kuo daugiau naftos likučių.

Metų pradžioje analitikai prognozavo, kad naftos rinka pasiūlos ir paklausos pusiausvyrą pasieks artėjant 2016 m. pabaigai.

Dabar, nepaisant OPEC pastangų, dauguma jų spėja, kad pusiausvyra į naftos rinką sugrįš ne anksčiau kaip 2017 m. viduryje.

Taip yra dėl to, kad komercinės naftos atsargos pasaulyje yra pasiekusios beveik rekordinį lygį, o JAV skalūnų naftos gamintojai, kuriems pavyko atlaikyti naftos kainų kritimą, ko gero, sugebės didinti gavybą.

"Greitos ir vikrios amerikiečių įmonės atėmė iš OPEC dalį rinkos, – pažymėjo analitikas Danielis Yerginas. – Dabar rinkoje yra gerokai daugiau naftos, kurią išgauna ne OPEC."

Tai, kad Amerikos skalūnų naftos gamintojai didina jų valdomą pasaulio rinkos dalį ir turi galimybę daryti vis didesnį poveikį rinkai, yra viena iš priežasčių, dėl kurių OPEC gavybos sumažinimas – jeigu galutinis susitarimas vis dėlto bus patvirtintas ir įgyvendintas – gali padaryti tik ribotą poveikį pasiūlos ir paklausos santykiui naftos rinkoje.

Vieni mažina, kiti didina

Ekspertai primena, kad OPEC valstybės narės ne kartą nesilaikė susitarimų dėl gavybos apimčių. Negana to, kartelio nustatytas gavybos sumažinimas gali būti veiksmingas tik tuo atveju, jeigu nepriklausomi naftos gamintojai jo nekompensuos, padidindami savo gavybą. O tai, regis, sunkiai tikėtina.

Iranas, kuris nepriklauso OPEC, jau užsiminė apie planus padidinti naftos eksportą nuo dabartinių 2,2 mln. iki 2,35 mln. barelių per dieną. Šalis dabar iš viso išgauna 3,6 mln. barelių per dieną.

Libijos gavyba taip pat padidėjo iki 500 tūkst. barelių per dieną ir iki šio mėnesio pabaigos išaugs iki 600 tūkst. barelių per dieną.

JAV gamtinių dujų gavyba per pastaruosius metus išaugo 11 proc. – naftos kainų kritimas nesužlugdė skalūnų naftos ir dujų sektoriaus, nes buvo sukurtos pigesnės hidraulinio ardymo technologijos, leidusios sumažinti gavybos sąnaudas ir išlaikyti pelningumą.

Pagaliau Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas, nors palankiai įvertino OPEC susitarimą, irgi pridūrė, kad jo šalis ketina išlaikyti dabartinį savo naftos gavybos lygį. O jis yra rekordinis – Rusija šiuo metu išgauna po maždaug 11,11 mln. barelių per dieną.


Šiame straipsnyje: OPECnaftaAlžyras

NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
OPEC kriminalinis kartelis iš desperacijos pastoviai praneša, kad mažina naftos siurbalą ir kas gali tokius skaičius patikrinti ?. Jie toliau siurbala naftą toliau ir daugiau nes nori kui daugiau parduoti naftos, snors ir pigios !. Jų grasinimai yra tuščios lempos kur intelekto nerasta !.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių