Olandų vyriausybė atmetė iniciatyvą pasitraukti iš ES ir Ukrainos sutarties

  • Teksto dydis:

Nyderlandų ministro pirmininko Marko Rutte (Marko Rutės) valdančioji koalicija antradienį nedidele balsų persvara atmetė siūlymą, kad šalis nedelsiant pasitrauktų iš Europos Sąjungos ir Ukrainos sutarties, kurią šį mėnesį vykusiame referendume atmetė olandų rinkėjai.

Per balsavimą 150 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose 75 olandų įstatymų leidėjai pasisakė prieš euroskeptiškos Socialistų partijos pateiktą iniciatyvą, o ją palaikė 71 deputatas.

Socialistai norėjo, kad Nyderlandai nedelsiant pasitrauktų iš Asociacijos sutarties, kurios tikslas yra sustiprinti Briuselio ir Kijevo ryšius.

Balandžio 6 dieną daugiau nei 4,1 mln. žmonių – maždaug 32 proc. iš 12,8 mln. olandų rinkėjų – balsavo patariamojo pobūdžio referendume. Iš visų dalyvavusiųjų 61 proc. pasisakė prieš susitarimą su Kijevu.

Euroskeptikai Senajame žemyne ir Rusijoje sveikino olandų plebiscito rezultatus, kurie, pasak jų, yra smūgis europinei vienybei prieš birželį Didžiojoje Britanijoje vyksiantį referendumą dėl tolesnės šalies narystės 28 valstybių Bendrijoje.

Antradienį olandų įstatymų leidėjams atmetus socialistų iniciatyvą dėl pasitraukimo iš ES ir Ukrainos sutarties, premjeras M.Rutte įgijo daugiau manevro laisvės sunkiose politinėse derybose su ES partneriais dėl susitarimo pakeitimų, sako apžvalgininkai.

Pats M.Rutte praėjusią savaitę paprašė daugiau laiko rasti „sprendinį, kuris būtų teisingas referendumo rezultatų atžvilgiu“, nurodęs, kad jo kabinetas sieks pateikti atsakymą per ateinančius du mėnesius, iki vasaros pertraukos.

„Jei mums nepavyks... kabinetas neratifikuos susitarimo“, – sakė M.Rutte per parlamento debatus praėjusią savaitę.

Olandija, šį pusmetį pirmininkaujanti Europos Sąjungai, dabar yra vienintelė Bendrijos narė, dar neratifikavusi ES ir Ukrainos asociacijos sutarties.

Rinkėjų referendume buvo klausiama, ar jie pritaria ES asociacijos sutarčiai su Ukraina, kuria siekiama užmegzti glaudesnius prekybinius ryšius su šia buvusia sovietų satelite.

Tačiau net plebiscito organizatoriai pripažino, kad balsavimas iš esmės buvo inicijuotas ne dėl Ukrainos, o kaip patogi platforma stumti platesnę euroskeptišką darbotvarkę.

Olandų žiniasklaida praneša, kad dabar M.Rutte Briuselyje gali reikalauti įtraukti į asociacijos sutartį išlygą, aiškiai nurodančią, kad Ukraina negali prisijungti prie ES.

Olandų premjeras taip pat gali siekti, kad iš sutarties būtų išbrauktas punktas apie glaudesnį karinį bendradarbiavimą, ir reikalauti, kad būtų laikomasi griežtesnės pozicijos dėl korupcijos Ukrainoje, rašo laikraščiai.


Šiame straipsnyje: olandaiESUkrainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

zmogui

zmogui portretas
eilinis įrodymas kad esi kvailas kaip ir dauguma nemąstančių. Referendume dalyvavo tik 32 proc. Kokią teisę tie keli procentai turi kalbėti visos tautos vardu?

Dabar paprasti Olandai supras

Dabar paprasti Olandai supras portretas
kad vargšo "šuns" balsas neina į dangų. Lietuva seniai susitaikė su Briuselio klerkų viešpatavimu. Nes baiminasi negauti varganų "ES pašalpų" mainais už suverinitetą ir laisvę spręsti savo likimą.

zmogus

zmogus portretas
eilinis yrodimas kad zmoniu nuomone valdzei ne motais ,tai liecia ne tik lietuva. kaip baranas pasakys taip ir bus GEDA GEDA GEDA
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių