Olandų kariai palieka Afganistaną

Olandijos kariai sekmadienį, rugpjūčio 1 dieną, užbaigė savo misiją Afganistane, kuriame buvo dislokuojami ketverius metus.

Olandų karių misijos pabaiga taps pirmuoju reikšmingu Afganistane dislokuotų užsienio pajėgų mažinimu per jau beveik devynerius metus vykstantį karą.

Ši misija po tėvynėje kilusio politinio skandalo baigiama tuo metu, kai Talibano kovotojų veiksmai Afganistane smarkiai suintensyvėjo, o liepa tapo daugiausiai per šį konfliktą JAV karių gyvybių nusinešusiu mėnesiu.

"Olandų pajėgos pavyzdingai atliko pareigą Uruzgane, o mes gerbiame jų ir jų bendražygių afganistaniečių auką per Nyderlandų misiją šioje provincijoje", - sakoma NATO vadovaujamų Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) pranešime.

Afganistane ISAF misijoje dalyvavo apie 1 950 olandų karių, Dauguma jų buvo sutelkti Uruzgane, kur pagaminama daug opijaus ir labai aktyviai veikia Talibanas.

NATO prašė Nyderlandų iki ateinančių metų rugpjūčio pratęsti misiją, prasidėjusią 2006 metais ir kainavusią 24 karių gyvybes.

Tačiau dėl šio prašymo Nyderlanduose kilo politinis skandalas, nulėmęs koalicinės vyriausybės griūtį vasarį, o olandų dalyvavimą ISAF karinėje misijoje nuspręsta užbaigti.

Olandus pakeis kariai iš JAV, Australijos, Slovakijos ir Singapūro.

"Suplanavome (Uruzgano provincijos) perdavimą naujai daugiatautei komandai siekiant užtikrinti sklandų perėmimą... Mes išlaikysime dabartinius pajėgumus", - nurodė ISAF.

Olandų misiją, pasižymėjusią glaudžiai suderintomis gynybos, vystymo ir diplomatijos pastangomis, NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas vadino pavyzdžiu kitiems, o JAV prezidentas Barackas Obama - viena iš labiausiai išsiskiriančių Afganistane.

Misija Uruzgane Nyderlandams iš viso kainavo apie 1,4 mlrd. eurų (4,83 mlrd. litų), o nuo jos pradžios provincijos vystymo projektuose dalyvaujančių nevyriausybinių organizacijų skaičius padidėjo nuo šešių iki 50.

Olandijos gynybos štabo vadas generolas Peteris van Uhmas sakė, kad jo kariai pasiekė "apčiuopiamų rezultatų, kuriais Nyderlandai gali didžiuotis."

Tačiau Talibanas pasveikino olandų karių išvedimą ir paragino kitas karinėje koalicijoje Afganistane dalyvaujančias šalis pasekti Nyderlandais.

NATO atstovai stengiasi neteikti tam didelės reikšmės, bet apžvalgininkai mano, kad koalicijai prasideda nelengvi laikai - didėja nuostoliai ir kyla abejonių, ar teisinga pasirinkta strategija.

Afganistane yra 80 tūkst. Amerikos karių ir daugiau kaip 30 tūkst. karių iš kitų šalių.

Kanada visą savo 2 800 karių kontingentą išves iš Afganistano ateinančiais metais. Didžioji Britanija ir JAV užsiminė, jog dalis jų karių taip pat bus išvesti 2011 metais.


Šiame straipsnyje: AfganistanasNATOOlandijaISAF

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių