Olandijos teismas uždraudė įtariamo „al Qaeda“ nario ekstradiciją į Jungtines Valstijas

  • Teksto dydis:

Olandijos teismas antradienį blokavo vieno įtariamo džihadistų organizacijos "al Qaeda" nario, turinčio Nyderlandų ir Pakistano pilietybę, ekstradiciją į Jungtines Valstijas, argumentuodamas, jog Vašingtonas dar nėra pateikęs atsakymų į klausimus dėl JAV ryšių su kankinimais, kurie, kaip manoma buvo vykdomi Pakistane.

Įtariamąjį Sabirą K. (Sabyrą K.) JAV kaltina planavus teroro išpuolius, įskaitant mirtininko sprogdintojo ataką prieš vieną amerikiečių karinę bazę Afganistano Kunaro provincijoje, įvykdytą 2010 metais.

"Teismas, išnagrinėjęs apeliaciją, nusprendė, kad įtariamasis Sabiras K. negali būti išduotas Jungtinėms Valstijoms", - sakoma apeliacinio teismo pranešime.

26 metų Sabiras K. tvirtino, kad Jungtinės Valstijos buvo susijusios su jo kankinimu Pakistane, kai šis įtariamas "al Qaeda" narys buvo suimtas prieš beveik trejus metus.

"Esama aplinkybių, keliančių klausimų dėl vaidmens, kurį atliko Jungtinės Valstijos Sabiro K. arešte Pakistane", - pridūrė teismas.

Jeigu nebus pateikta įrodymų, kad Jungtinės Valstijos nebuvo susijusios su numanomu Sabiro K. kankinimu, ekstradicija nebūtų teisėta, pažymėjo teismas.
Pakistane suimtas Sabiras K. pernai balandį buvo pargabentas į Nyderlandus, kur kelių instancijų teismai tai patvirtindavo, tai blokuodavo JAV prašymą jį išduoti.

Sabiras K. priešinosi pastangoms jį išduoti pagal pernai birželį JAV pateiktą prašymą dėl ekstradicijos, tvirtindamas, kad amerikiečiai pareigūnai susiję su jo kankinimais, kurie esą buvo vykdomi, kai šis vyras buvo laikomas suimtas Pakistane.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių