Olandai atmetė populizmą – ar kitos Europos šalys paseks jų pavyzdžiu?

  • Teksto dydis:

Olandų rinkėjai parodė Europai, kad populizmas nebūtinai yra neišvengiamas.

Ne itin sėkmingas populisto Geerto Wilderso (Gerto Vilderso) pasirodymas Nyderlandų rinkimuose suteikė impulsą viso politinio spektro tradicinėms partijoms Europoje. Tačiau jis veikiausiai neužgesins antiimigracinių nuotaikų ir antipatijos isteblišmentui, apėmusių Senąjį žemyną.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė), penkerius metus vykdęs griežtą fiskalinę politiką, laimėjo įtemptą rinkimų kovą prieš G.Wildersą. Šio karštakošio parlamentaro nuolatiniai žodiniai išpuoliai prieš visa, kas musulmoniška, ir pagieža Europos Sąjungos atžvilgiu nepadėjo jam pasiekti persilaužimo, kurį daugelis laikė beveik garantuotu.

Po praėjusių metų laimėjimų Didžiojoje Britanijoje bei Jungtinėse Valstijose ir pastarosios nesėkmės Nyderlanduose naujausias politinio gyvybingumo išbandymas populizmo lauks Prancūzijoje – ten jo deglą ateinantį mėnesį vyksiančiuose prezidento rinkimuose neš kraštutinių dešiniųjų Nacionalinio fronto lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen).

Kai Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Bulgarijos rinkėjai šįmet eis prie balsadėžių, jie nebūtinai seks olandų pavyzdžiu. Akivaizdu, kad jų pasirinkimui didesnę reikšmę turės vidaus realijos, o ne tarptautinės problemos.

Dabar tokiems kandidatams, kaip M.Le Pen, svarbiausia – neprarasti pagreičio ir neiššvaistyti populiarumo, kurį jie pelnė aršiai kritikuodami imigrantus, politinį elitą ir europinę vienybę. Šios kandidatės žinia taip smarkiai rezonavo su visuomenėje tvyrančiomis nuotaikomis, kad M.Le Pen tikriausiai surinks daugiausiai balsų balandžio 23-iąją vyksiančiame pirmajame prezidento rinkimų ture. Vis dėlto kur kas mažiau tikėtina, kad jai pavyktų laimėti antrąjį rinkimų turą gegužės 7 dieną.

Nuosaikesnių pažiūrų kandidatams, tokiems kaip pagrindinis M.Le Pen varžovas centristas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), dabar svarbiausia – vėl užmegzti ryšį su rinkėjais, smarkiai nusivylusiais Europos Sąjungos biurokratija ir ekonomikos sąstingiu. Jie taip pat galėtų šiek tiek pasimokyti iš olandų.

„Markas Rutte tik išryškino faktą, kad kuomet kalbi aiškiai, kai paaiškini, ką darai, kokie suvaržymai ir tavo šalyje, gali įveikti radikalus“, – sakė E.Macronas ketvirtadienį.

Tuo tarpu pasisakyti paprastai mėgstanti M.Le Pen olandų rinkimų rezultatų nekomentavo.

Po Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pergalės JAV prezidento rinkimuose pernai lapkritį G.Wilderso populiarumas smarkiai išaugo ir vienu metu net atrodė, kad jis galėtų tikėtis užsitikrinti beveik ketvirtadalio šalies rinkėjų palaikymą. Tačiau užuot atvedęs savo partiją į pergalę, G.Wildersas trečiadienį smarkiai nusileido M.Rutte, ir jam teko tenkintis su vos 13 proc. balsų.

Tuo tarpu dėl premjero M.Rutte pergalės per Europą nuvilnijo palengvėjimo atodūsis. Jis pats ir kiti aukšti pareigūnai džiaugėsi, jog pastarieji rinkimai parodė, kad populizmo banga gali būti jei ne sustabdyta, tai bent jau susilpninta.

M.Rutte sakė, jog dabar nori išgirsti, ką kalba žmonės, kurie jaučiasi atstumtaisiais savo pačių valstybėje. Tačiau jis pridūrė, jog džiaugiasi, kad „neteisingo populizmo“ sukeltas domino efektas buvo sustabdytas.

Palengvėjimo neslėpė ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, paskambinusi Nyderlandų premjerui pasveikinti jo su pergale vos pasirodžius pirmiesiems balsavusių rinkėjų apklausų rezultatams.

Nyderlandų rinkimai buvo “ gera diena demokratijai“, sakė kanclerė ketvirtadienį Berlyne.

„Mane, kaip, manau, ir daugelį kitų žmonių, pradžiugino tai, kad didelis rinkėjų aktyvumas atnešė labai proeuropietiškus rezultatus“, – pridūrė ji.

Vokietijoje rugsėjį vyks visuotiniai rinkimai, per kuriuos, kaip prognozuojama, į parlamentą pirmą kartą pateks prieš imigrantus griežtai nusistačiusi partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD).

Populizmo šmėkla tokia baugi, kad Vokietijos socialdemokratų lyderis Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) užmerkė akis prie faktą, jog jų kairiojo sparno politiniai bendražygiai Nyderlanduose patyrė istorinį pralaimėjimą, ir suskubo pasveikinti su pergale M.Rutte – prisiekusį laisvosios prekybos ir griežto taupymo šalininką.

„G.Wildersui nepavyko laimėti rinkimų. Jaučiu palengvėjimą“, – sakė M. Schulzas.

Kitas socialistas – Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) – taip pat pasveikino M.Rutte su sėkme ir „įtikinama pergale prieš ekstremizmą“.

Jis sakė, kad „atvirumo, pagarbos ir tikėjimo Europos ateitimi vertybės yra vienintelis tikras atsakas į nacionalistinius impulsus ir izoliacionizmą, krečiančius pasaulį“.

Lengviau atsikvėpė ir Europos Sąjunga.

„Nyderlandų rinkimai yra puikus rinkimų metų startas, nes populistai ir antieuropiečiai patyrė nesėkmę“, – sakė Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) politinės grupės Europos Parlamente lyderis Manfredas Weberis (Manfredas Veberis).


Šiame straipsnyje: OlandijaEuropapopulizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių