Nyderlandų vyriausybė pritarė ES ir Ukrainos sutarties ratifikavimui

  • Teksto dydis:

Nyderlandų vyriausybė penktadienį patvirtino įstatymo projektą, kurio reikia istorinės ES sutarties su Ukraina ratifikavimui, pasiekus kompromisą su Briuseliu po referendumo, kuriuo olandų rinkėjai anksčiau šią sutartį atmetė.

„Mes (Olandijos vyriausybės kabinetas) manome, kad būtina ratifikuoti šią sutartį“, – sakė ministras pirmininkas Markas Rutte (Markas Rutė) apie įstatymo projektą, kurį dar turi patvirtinti parlamentas, o tada Nyderlandai galės sutartį pasirašyti su Kijevu.

Europos Sąjunga dėl bendradarbiavimo sutarties ir asocijuotos laisvosios prekybos sutarties su Ukraina sutarė 2014 metais, kai protestuojantys ES šalininkai nuvertė Maskvos remtą prezidentą Viktorą Janukovyčių, kuris tuomet pabėgo į Maskvą.

Tačiau šių metų balandį olandai pasisakė prieš šią sutartį, nes ji atvertų duris Ukrainos narystei Bendrijoje ir suteiktų gynybos garantijas į kruviną konfliktą su Rusija įtrauktai šaliai.

Šią savaitę tariantis dėl kompromisinio susitarimo, ES lyderiai pažadėjo Nyderlandų premjerui Markui Rutte (Markui Rutei), kad bus apriboti gynybos įsipareigojimai Ukrainai, bei nurodė, jog asociacijos sutartis nesuteikia šiai šaliai kandidatės statuso.

Tokiu būdu, Olandija dabar taps paskutine ES šalimi ratifikuosiančia sutartį su Ukraina.

M.Rutte perspėjo,kad sutarties su Ukraina žlugimas būtų „didžiausia dovana“ Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Įstatymo projektas dabar bus perduodas svarstyti Valstybės Tarybai, kuri turės pateikti savo rekomendacijas, o paskui bus pristatytas parlamentui.

Manoma, kad žemieji rūmai jį patvirtins, o tada įstatymas bus perduotas aukštiesiems rūmams – Senatui.

„Vis dar išlieka didelis klausimas“, ar šis įstatymas bus priimtas Senate, sakė vienas politinis šaltinis Hagoje.

M.Rutte koalicinė vyriausybė nėra užsitikrinusi daugumos paramos 75 vietų aukštuosiuose rūmuose, ir jie gali būti paskutinė kliūtis priimant šį įstatymą.

Dėl ES ir Ukrainos asociacijos sutarties M.Rutte „vis dar laukia ilgas politinis kelias“, pranešė olandų televizija NOS.

„Gali užtrukti net iki parlamento rinkimų kovo 15 dieną, kad paaiškėtų, ar aukštieji rūmai pritaria šiai sutarčiai“, – pridūrė ji.

M.Rutte yra priverstas ieškoti išeities iš susidariusios padėties po to, kai olandų rinkėjai 2016 metų balandį vykusiame referendume triuškinama dauguma balsų pasisakė prieš Europos Sąjungos asociacijos sutarties su Ukraina ratifikavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Barbora

Barbora portretas
nusispjovė, vadinasi, į rinkėjų valią
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių