Nusikalstamo pasaulio bankininkas stos prieš teismą

Po kelerius metus trukusios medžioklės, Indijoje buvo sulaikytas vienas turtingiausių kriminalinio pasaulio bankininku.

Tyrimą vykdžiusi Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi agentūra „Soca“ (Serious and Organised Crime Agency) teigia, kad Nareshas Kumaras Jainas yra atsakingas už pinigų plovimą. Jo padedamos nusikalstamos grupuotės visame pasaulyje išplovė milijonus svarų sterlingų. Jo vadovaujamo verslo veiklą "Soca" tyrė nuo 2006 m. Įtarimai kilo po to, kai tyrėjai kelis kartus nustatė, jog įtartinų tarptautinių pinigų pervedimų gavėjas yra būtent jis.

50 metų N.K.Jainas buvo sulaikytas Niudelyje sekmadienį, metai po to, kai jis buvo paleistas už užstatą Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) teismo. Vykdydama tyrimą „Soca“, kaip teigiama, bendradarbiavo ir su Dubajaus, ir Indijos policija.

Soca teigimu, įtariamasis plovė pinigus visiems. Jo klientais buvo albanų ir italų narkotikų prekeiviai, Amerikos narkotikų karteliai, teroristai ir t.t. Pasak tyrėjų, jo organizacija apglėbė visą pasaulį ir galėjo kontroliuoti 1,35 mlrd. svarų sterlingų (5,13 mlrd. litų) dydžio pinigų srautus per metus. Būdamas Dubajuje savo klientus jis galėjo aprūpinti pinigais praktiškai bet kuriame pasaulio taške. Jo organizacija įgijo tokį pasitikėjimą, jog jam net nereikėjo rūpintis grynųjų pinigų pervedimais. Jam užtekdavo pranešti kitame pasaulio krašte esantiems žmonėms, kad jie tam ir tam asmeniui duotų tiek ir tiek pinigų - taip vadinama pasitikėjimu grįsta „Hawala“ sistema.

„Soca“ direktoriaus pavaduotojas Ianas Cruxtonas sakė: „Ši operacija tai dalis „Soca“ ilgalaikės strategijos, kurios tikslas kovoti su užsienyje esančiomis pinigų plovimo sistemomis. Šios sistemos nepaiso sienų, jos padeda plauti pinigus bet kokioms nusikaltėlių grupuotėms“.

Pirmą kartą N.K.Jainas buvo areštuotas Dubajuje 2007 m. Ilgai trukęs tyrimas ir vėliau Dubajaus policijos atliktas darbas parodė, jog jis ne vieną kartą buvo pervedęs pinigų per įvairius bankus JAE. Tyrimas taip pat atskleidė, jog jis buvo sukūręs sudėtingą pinigų pervedimo schemą, kurios pagalba, pirminis pinigų šaltinis galėjo likti nežinomas. Galiausiai tyrėjams nustačius apgaulę, buvo sulaikyti jo daryti pervedimai. Vieną kartą buvo areštuota maždaug 10 mln. litų sumą, antrą kartą - apie 5 mln. litų.

Tačiau tai tebuvo lašas jūroje. Italijos pareigūnų teigimu, N.K.Jailas per dieną išplaudavo apie 10 mln. litų, nekreipdamas dėmesio ar šie pinigai gauti už narkotikus, ar skirti terorizmui.

Pats įtariamasis kaltę neigia. Jo teigimu, jis turi fabriką Pietų Afrikoje ir prekiauja drabužiais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių