Nušalinta Brazilijos prezidentė nepraranda vilties

  • Teksto dydis:

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff ( Dilma Rusef), kurios įgaliojimai buvo sustabdyti, pirmadienį Senate sakė, kad jos apkaltos procesas yra valstybės perversmas, ir tikino esanti nekalta.

D. Rousseff pirmadienį atvyko į Senatą pirmą kartą duoti parodymų jos apkaltos byloje. Pirmoji Brazilijos prezidentė moteris kaltinama manipuliavusi nacionalinio biudžeto duomenimis, kad nuslėptų šalies ekonomikos problemų mastą prieš 2014 metų valstybės vadovo rinkimus.

Tai paskutinis ilgo D. Rousseff apkaltos proceso etapas prieš lemiamą senatorių balsavimą, po kurio suspenduota didžiausios Lotynų Amerikos ekonomikos lyderė tikriausiai bus galutinai pašalinta iš pareigų.

Kreipdamasi į Senatą, D. Rousseff jai pareikštus kaltinimus pavadino „pretekstu surengti konstitucinį perversmą“, o save apibūdino kaip kovotoją už demokratiją.

„Atvykau čia, kad pažiūrėčiau į akis jūsų ekscelencijoms ir pasakyčiau, kad neįvykdžiau jokio nusikaltimo“, – ramiu ir tvirtu balsu sakė 68 metų D. Rousseff, kreipdamasi į Senato narius.

„Aš neįvykdžiau tų nusikaltimų, kuriais esu neteisingai ir savavališkai kaltinama“, – kalbėjo ji.

Į Senatą atvykusią besišypsančią D. Rousseff prie pastato pasitiko minia jos šalininkų, kurie skandavo: „ Dilma, Brazilijos karžygė!“.

Pačiuose sausakimšuose Senato rūmuose tvyrojo įtampa ir laukimo atmosfera. Aukščiausiojo Teismo vadovas Ricardo Lewandowskis (Rikardas Levandovskis), kuris pirmininkauja posėdžiui, perspėjo senatorius ir visuomenės atstovus susilaikyti nuo plojimų ir kaip nors kitaip nepertraukinėti D. Rousseff.

Po kalbos nušalintai prezidentei teks atsakyti į savo sąjungininkų ir priešininkų Senate klausimus.

D. Rousseff įgaliojimai buvo suspenduoti gegužę dėl kaltinamų, kad ji neteisėtai naudojo valstybės paskolas biudžeto deficitui nuslėpti.

Ji pati tvirtina, jog tokie manevrai buvo įprasta ankstesnių vyriausybių praktika ir negali būti laikomi baudžiamuoju nusižengimu. Pasak D. Rousseff , šis reikalas buvo išpūstas siekiant į valstybės vadovo postą pasodinti buvusį jos administracijos viceprezidentą ir varžovą Michelį Temerą (Mišelį Temerą).

Po prezidentės kreipimosi į Senatą per 48 valandas turės būti surengtas balsavimas. D. Rousseff bus galutinai nušalinta, jei už tai pasisakys du trečdaliai Senato narių.

Jei D. Rousseff bus pašalinta iš pareigų, buvęs jos administracijos viceprezidentas ir varžovas Michelis Temeras (Mišelis Temeras) bus prisaikdintas valstybės vadovu ir dirbs šiame poste iki 2018-ųjų, sukdamas Brazilijos vairą į dešinę po 13 metų trukusio D. Rousseff kairiųjų Darbininkų partijos valdymo.

D. Rousseff, buvusi marksistė partizanė, 8-ajame dešimtmetyje kankinta šalies karinės diktatūros kalėjime, žadėjo iki galo kovoti su pastangomis ją nušalinti, kurias vadina perversmu.

Nors D. Rousseff demonstruoja ryžtą, nuo jos nusigręžė net buvę vyriausybės ministrai, o visuomenės palaikymas yra minimalus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valius

valius portretas
Jos "įpėdinis"- CŽV informatorius, todėl ir "arkliui aišku kas stovi už perversmo".

Buras

Buras portretas
Dėl visko kaltas Brazilijos prezidentės prisijungimas prie BRICS, siekiant įvesti naują valiutą ir atsisakyti tarpusavio atsiskaitymo doleriais. FED šito nedovanoja niekam. M. Kadaffi irgi norėjo sukurti "auksinį dinarą" ir juo atsiskaitinėti apeinant dolerį. Visi kas nori atsisakyti dolerio tarpusavio atsiskaitymuose turi labai rimtų problemų.

Vidas

Vidas portretas
Laikas ir mums imtis veiksmų, čia buvusius partizanus verčia, o mes su KGB taikstomės.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių