Nuotaką ir jaunikį keičia sutuoktinis ir sutuoktinis

  • Teksto dydis:

Amerikos valstijų, kuriose tos pačios lyties asmenų poros greitai galės tuoktis, skaičius bus iki 30-ies, nes JAV Aukščiausiasis Teismas pirmadienį atsisakė – kol kas – svarstyti sprendimą visai šaliai šiuo prieštaringai vertinamu klausimu.

Žengdamas netikėtą žingsnį, Teismas ignoravo Indianos, Oklahomos, Jutos, Virdžinijos ir Viskonsino, kur valstijų lygio draudimai dėl gėjų santuokų buvo paskelbti nekonstituciniais, apeliacijas.

Santuokos šiose penkiose valstijose buvo sustabdytos iki Teismo sprendimo klausimu, ar nagrinėti šias bylas.

19 JAV valstijų ir Kolumbijos apygarda jau pripažįsta santuokų lygybę, po to, kai Aukščiausiasis Teismas pernai nusprendė, kad pagal federalinius įstatymus susituokusios tos pačios lyties asmenų poros turi tas pačias teises ir privilegijas kaip ir susituokusios heteroseksualių asmenų poros.

Garsi Vašingtone įsikūrusi gėjų teisių gynimo organizacija „Human Rights Campaign“ sakė, jog pirmadienio įvykiai reiškia, kad tos pačios lyties asmenų poros minėtose penkiose valstijose „netrukus teisiškai galės tuoktis“.

Teismas taip pat paliko galioti sprendimus trijose federalinėse teismų apygardose ir tai „reiškia, kad poros Vakarų Virdžinijoje, Šiaurės Karolinoje, Pietų Karolinoje, Kanzase, Kolorade ir Vajominge netrukus taip pat galės tuoktis“, nurodė organizacija.

Virdžinija greitai reagavo į ryte priimtą sprendimą ir jau po pietų išdavė leidimus tuoktis bei tikslino oficialias formas, kad jose vietoje „nuotaka ir jaunikis“ būtų įrašyta „sutuoktinis ir sutuoktinis“.

„Mes jau buvome kone praradę viltį, kad Virdžinija leis mums čia tuoktis“, – sakė 67 metų Diane Ullius (Dajan Julijus) Arlingtono apygardos teismo rūmuose netoli Vašingtono. Ji buvo atėjusi su 63 metų partnere Rhonda Buckner (Ronda Bukner).

Kitame šalies gale Jutos valstija paskelbė, kad taip pat nedelsdama pradės išdavinėti leidimus tos pačios lyties asmenų poroms, nors įtakinga valstijos mormonų Bažnyčia ir toliau nepritaria tokioms sąjungoms.

Baltųjų rūmų atstovas Joshua Earnestas (Džošua Ernestas) atvirai nepasveikino Aukščiausiojo Teismo sprendimo, bet pakartojo prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) nuomonę, kad „neteisinga“ neleisti tuoktis tos pačios lyties asmenų poroms.

„Didėjanti amerikiečių dauguma jau pripažįsta, kad ... santuokų lygybė įkūnija mūsų amerikietiškas vertybes ir teisingumą pagal įstatymą. Tai tikrai taip pat yra ir prezidento nuomonė“, – sakė jis.

Valstijų draudimai tuoktis tos pačios lyties asmenų poroms dar ginčijami 13-oje valstijų.

Visuomenės apklausos rodo, kad dauguma amerikiečių priima gėjų ir lesbiečių santuokas, bet lieka stipri ir opozicija tarp konservatorių ir kai kurių religinių grupių, įskaitant Katalikų Bažnyčią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

atsibodo

atsibodo portretas
tie straipsei apie sitos pakraipos asmenis.nejaugi nera daugiau temu,apie ka rasyti .kiek galima.nusibodo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių