Nuomonė: tikėjimas D. Trumpo sąmokslo teorijomis atbaidys jo rinkėjus nuo politikos

  • Teksto dydis:

Tikslinė šiuo metu JAV sklandančių sąmokslo teorijų auditorija – nusivylimo jausmo kamuojami amerikiečiai, kuriems atrodo, kad kėsinamasi iš jų atimti Ameriką. Tai daugiausia baltaodžiai vyrai – bene vienintelė demografinė grupė, kurios Donaldas Trumpas dar nėra užsipuolęs, portale independent.co.uk rašo psichologas, psichologijos dėstytojas ir knygų autorius Jovanas Byfordas.

Nuo tada, kai oficialiai tapo Respublikonų partijos kandidatu į JAV prezidento postą, D. Trumpas visais būdais vengia priartėti prie politinio centro ir užimti tokią poziciją, kuri užtikrintų etniškai ir kultūriškai įvairialypio elektorato paramą. Šis D. Trumpo politinio elgesio ypatumas stipriai pasireiškia jam būdingame polinkyje nukrypti nuo temos ir rūpestingai parengtas kalbas „praturtinti“ improvizuotomis tiradomis ir ne itin gerai apgalvotais juokeliais bei užuominomis apie politinius oponentus, etnines ir religines mažumas, moteris ir neįgaliuosius – praktiškai visas demografines grupes, išskyrus baltaodžius rinkėjus vyrus.

D. Trumpas: rinkimų rezultatai bus suklastoti

Kaip pastebi J. Byfordas, D. Trumpo pomėgį tikrovę grįsti sąmokslo teorijomis aiškiai liudija atsitiktiniai komentarai, nuolat jam išsprūstantys tiek pagrindinėse miestų auditorijose, tiek socialiniuose tinkluose. Pažvelgus į tai, kas slypi už tokių šūkių kaip „Padaryti Ameriką vėl didžią“ ir už pažadų užtikrinti daugiau darbo vietų ir geresnius prekybos sandorius, atsiveria neišsemiamas sąmokslų, machinacijų, korupcijos ir žudynių pasaulis, netrukus privesiantis Ameriką prie apokalipsės.

D. Trumpo tvirtinimu, artėjančių JAV prezidento rinkimų rezultatai bus suklastoti. Pagrindinės žiniasklaidos priemonės, „Google“ ir nešvarus Vašingtono politinis elitas darys viską, kad tik sutrukdytų jam išgelbėti Ameriką. Hillary Clinton, pasak jo, mėgina nuslėpti savo neurologinę būklę, kuri yra sunki ir temdo sveiką protą. Antoninas Scalia, šių metų vasarį miręs JAV Aukščiausiojo teismo teisėjas, galėjo būti nužudytas. Meksika per sieną siunčia nusikaltėlius ir prievartautojus. Tarp Sirijos pabėgėlių slepiasi teroristai. Kinai „išrado“ klimato kaitą, kad pakenktų Amerikos pramonės konkurencingumui. Ir, žinoma, viena garsiausių D. Trumpo išvestų sąmokslo teorijų, nuo kurios, galima sakyti, 2008 m. prasidėjo jo politinė karjera, – tvirtinimas, kad tuometis JAV senatorius Barackas Obama yra gimęs ne Amerikos teritorijoje, todėl negali eiti JAV prezidento pareigų.

Pasak psichologo, galima tik spėlioti, ar D. Trumpas pats tiki savo teiginiais, ar tai tik jo politiniai instrumentai. Tačiau, jo teigimu, daugeliu atvejų tai net nesvarbu. Svarbu yra tai, kad dėl Amerikos prezidento posto besivaržantis asmuo savo kampaniją ramsto baime, įtarimais ir net paranoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių