Nuo bado kenčia beveik milijardas žmonių

Dėl pasaulinės finansinės krizės įtakos kylančių maisto kainų, grėsmingai auga nuo bado kenčiančių žmonių skaičius. Jungtinių Tautų atstovė Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) metinėje ataskaitoje pranešė, kad su nuolatiniu maisto trūkumu ir badu dabar pasaulyje susiduria daugiau kaip 963 milijonus suaugusiųjų ir vaikų.

 

Pabrėžiama, kad nuo 2007-ųjų pabaigos badaujančių skaičius išaugo apie 40 mln. - nuo 923 mln. iki 963 mln. 2002-2007 metais dėl maisto nepritekliaus kentė maždaug 75mln. žmonių. Dauguma jų - 41 mln. buvo Azijos ir Ramiojo vandenyno regione ir 24 mln. Afrikoje.

 

Kai kuriuose Afrikos regionuose šiandien badauja kas trečias gyventojas. Per kelerius metus Nigerijai, Mozambikui ir Malaviui pavyko sumažinti kenčiančių nuo alkio žmonių skaičių keturiais procentais. O Gana yra vienintelė šalis, įvykdžiusi 2000-aisias numatytą maisto produkcijos programą. Tuo tarpu Kongo Demokratinėje Respublikos badas pasiekė apogėjų. Dėl karo per dvejus metus badaujančių skaičius išaugo keturis kartus - nuo 11 iki 43 mln., o 76 proc. visos šalies populiacijos kenčia dėl maisto trūkumo.

 

FAO generalinis direktorius Edouardas Saouma tikina, kad iki 2015 m. vis dėlto įmanoma įveikti badą pasaulyje.

 

„Finansinė krizė neturėtų leisti užmiršti maisto krizę. Tik investavimas į žemės ūkį užtikrins taiką ir saugumą visame pasaulyje", - sakė jis.

Kol kas krizės įtakojama padėtis verčia nerimauti: mažėja besivystančių šalių eksporto paklausa, taigi ir plėtros bei investicijų mastai. Vien javų kainos sumažėjo 50 %.

Prognozuojama, kad XXI a. planetos gyventojų skaičius padvigubės ir amžiaus pabaigoje sieks 10 milijardų. Tad problema, kaip išmaitinti visus Žemės gyventojus darosi kaip niekada aktuali, juolab kad gamtos ištekliai - ne amžini. Pasitelkusi į pagalbą tarptautinį aljansą, FAO siekia gerinti kenčiančių šalių žmonių mitybą ir kelti gyvenimo lygį, tobulinti fermose, miškuose ir žvejybos plotuose išgaunamų maisto ir žemės ūkio produktų gavybą, apdirbimą, marketingą ir paskirstymą, skatinti kaimo plėtrą ir gerinti kaimo gyventojų gyvenimo sąlygas, o taip pat, naudojant šias priemones, padėti bado ištiktiems žmonėms. FAO ketina imtis ryžtingų priemonių, kad iki 2015 m. dvigubai sumažėtų badaujančiųjų skaičius.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių